‚Nejsme připraveni na západní svět.‘ Fotbalovou asociaci ve výboru žena neposílí, návrh neprošel

Česká fotbalová asociace po úterním jednání v Olomouci řeší spor uvnitř organizace. Valná hromada FAČRu totiž neschválila zvýšení počtu členů výkonného výboru o jedno místo, které mělo připadnout ženě. Tento návrh zamítla moravská komora.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valná hromada Fotbalové asociace České republiky

Valná hromada Fotbalové asociace České republiky | Zdroj: Profimedia

Navýšení počtu míst ve výkonném výboru o ženu byla jedna z nejdůležitějších z úprav stanov, které v úterý valná hromada souhrnně neschválila. Výbor má aktuálně 12 členů, z toho jednu ženu - bývalou rozhodčí Dagmar Damkovou, která je předsedkyní Řídící komise pro Čechy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak dopadly výsledky hlasování Valné hromady FAČR

„Považuji to za fatální selhání, které ukázalo, že ještě nejsme připraveni na západní svět. Budeme i nadále za hlupáky kvůli nesmyslným půtkám, které mezi sebou máme,“ řekl na závěr Valné hromady generální sekretář fotbalové asociace Jan Pauly.

Navýšení počtu míst ve Výkonném výboru bylo podle něj důležité hned z několika důvodů – například kvůli vládní strategii pro rovnost mužů a žen nebo kvůli státním dotacím.

„Pro výši přidělené dotace hraje roli počet žen ve statutárním orgánu spolku. V případě fotbalu jde o 15 až 20 milionů korun a jsou to právě tyto finance, ze kterých je financován amatérský fotbal,“ nastínil Pauly s tím, že právě o tyto prostředky se neschválením klíčového návrhu fotbalová asociace připravila.

Zdrželi se hlasování

Rozhodnutí moravské komory na jednání vysvětloval první místopředseda asociace za Moravu Zdeněk Zlámal, podle kterého se návrh na výkonném výboru neprobral dostatečně.

„My jsme jasně řekli, že tento princip nám není známý. Proto jsme doporučili delegátům, aby se zdrželi při hlasování. Neříkali jsme jim, aby byli proti,“ vysvětloval Zdeněk Zlámal. Na jeho slova na tiskové konferenci reagoval předseda asociace Martin Malík.

„Za mě to vysvětlení ukazuje na kvalitu funkcionáře, než na cokoliv jiného. Na každém výkonném výboru je dostatek prostoru na to, aby se tam ty věci vyřešily.“

Vedle úpravy stanov se na valné hromadě řešil také strategický plán na roky 2020 – 24. Cílem je například účast reprezentace na všech velkých turnajích nebo návrat do třicítky nejlepších zemí podle žebříčku FIFA.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme