Nemáme strach, vzkázala Barcelona. Teroristický útok první zápas klubu téměř neovlivnil

Ve Španělsku skončil třídenní státní smutek po teroristických útocích. Na jeho konec symbolicky připadlo také první utkání FC Barcelona v nové sezoně fotbalové La Ligy. Hráči Barcelony si oblékli dresy, kde měli místo svého jména na zádech napsáno „Barcelona" a před utkáním se držela minuta ticha.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelony Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná fotografie fotbalistů Barcelony a Betisu před zápasem

Společná fotografie fotbalistů Barcelony a Betisu před zápasem | Zdroj: Reuters

Provoz kolem stadionu Camp No se nezastavil, pouze se zúžil do jednoho pruhu a policisté dělali namátkové prohlídky. Policisté, dokonce s automatickými zbraněmi, byli i za turnikety, kde byli po ruce pořadatelské službě. To na zápasech Barcelony nebývá obvyklé.

Přehrát

00:00 / 00:00

První zápas Barcelony v nové sezoně navštívil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu David Koubek

Katalánsko a také celé Španělsko se pomalu vzpamatovávají z teroru, při kterém zemřelo nejméně 14 lidí a 130 bylo zraněno. Na konci třídenního státního smutku připadl první zápas Barcelony v novém ročníku španělské ligy.

„Nebojím se, věřím, že se nemůže nic stát,“ odmítá strach Ivan Medina, který na zápas Barcelony dorazil z Chile. Zapravdu mu dávali i zkušení místní fandové. Šli si užít zápas jako každý jiný.

Neobvyklý obrázek, policisté s automatickou zbraní přímo v areálu stadionu | Zdroj: Reuters

Mezi fotografování a úvodní hvizd zápasu ale byl vložen jeden speciální okamžik. Minuta ticha za oběti útoku na bulváru La Rambla. „Nemáme strach,“ ozývalo se z tribun po jejím skončení, v průběhu hry ale fanoušci vrátili ke svým tradičním pokřikům a chorálům.

Úřady identifikovaly řidiče z Barcelony. Po 22letém Maročanovi pátrají po celé Evropě

Číst článek

Barcelona porazila Betis 2:0 díky dvěma gólům během tří minut. Desetitisíce fanoušků se vracely domů obrovským a hustým davem. Mezi nimi projížděly auta i motorky, bezpečnostní opatření nebyla vidět téměř žádná.

Státní smutek oficiálně skonči, na třídě La Rambla ale u několika pietních míst hoří stovky svíček. Přibývají květiny, plyšoví medvídci i vzkazy. Ani v centru útoku ale nejsou vidět větší bezpečnostní opatření, jen na začátku širokého bulváru stále stojí dvě policejní dodávky.

Policisté ovšem dále pátrají po zbylých členech džihádistické bunky. Nedopadli řidiče dodávky, která na La Ramble zabíjela, hledají i imáme z města Ripoll, který by měl být vůdcem skupiny.

David Koubek, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme