Fotbalové Euro 2024 bude hostit Německo. Turecko se svou kandidaturou opět neuspělo

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024 bude hostit Německo. Evropská fotbalová unie UEFA ho upřednostnila před druhým kandidátem Tureckem. Jméno vítěze v Nyonu oznámil prezident UEFA Aleksander Čeferin, rozhodlo tajné hlasování členů výkonného výboru unie.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo bude hostit fotbalové mistrovství Evropy 2024

Německo bude hostit fotbalové mistrovství Evropy 2024 | Zdroj: ČTK

Německo bude pořadatelem evropského šampionátu podruhé v historii, předtím se tam závěrečný turnaj mistrovství Evropy konal v roce 1988. Spolková republika také dvakrát hostila mistrovství světa v letech 1974 a 2006.

UEFA odsouhlasila zavedení videorozhodčího, k dispozici bude v příštím ročníku Ligy mistrů a při ME 2020

Číst článek

Na turnaji se odehraje 51 zápasů ve 32 dnech, hostit ho bude deset německých měst Berlín, Mnichov, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburk, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Lipsko a Frankfurt. Finále bude buď v Berlíně, nebo v Mnichově.

„Máme úžasné stadiony, fanoušky milující fotbal a hlavně lidi, kteří rádi slaví s ostatními Evropany. Uspořádáme v Německu obrovskou fotbalovou party," uvedl bývalý reprezentační kapitán Philipp Lahm, který byl ambasadorem kandidatury.

Turecko už počtvrté při volbě hostitele Eura neuspělo, UEFA mu nepřidělila kontinentální šampionát už v letech 2008, 2012 a 2016. Letos mu zřejmě uškodila i politická situace v zemi i v sousední Sýrii, kde se válčí. Nevýhodou Turecka oproti Německu byla také náročnější doprava fanoušků a menší zkušenosti s organizováním podobné akce.

Pro příští mistrovství Evropy v roce 2020 UEFA poprvé zvolila variantu rozložit turnaj do 12 měst ve 12 evropských zemích. Mezi nimi je i Německo a Mnichov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme