Nigerijského trenéra natočili při braní úplatku. ‚Neřekl jsem si o něj a nikomu jsem nic neslíbil,‘ hájí se

Měl vést výběr své země na nadcházejících olympijských hrách, ale kvůli vlastní chybě o tu možnost pravděpodobně přijde. Jeden z nejlepších nigerijských fotbalových koučů Salisu Yusuf byl usvědčen skrytou kamerou z braní úplatku.

Tento článek je více než rok starý.

Abuja Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salisu Yusuf, šéftrenér nigerijské fotbalové reprezentace, který na nedávno skončeném mistrovství světa v Rusku dělal asistenta Němci Rohrovi, úplatek převzal loni - před africkým šampionátem. Záznam ze skryté kamery pořízený ghanským investigativním novinářem Anasem byl ale zveřejněn až teď.

Keňský rozhodčí Marwa měl jet na mistrovství světa do Ruska, místo toho dostal doživotní zákaz

Číst článek

Yusuf na něm od nastrčeného fotbalového agenta dostává tisíc dolarů (zhruba 22 tisíc korun) v hotovosti za to, že dva konkrétní fotbalisté nebudou chybět v nominaci na mistrovství Afriky. To šestapadesátiletý Salisu Yusuf ve vyjádření pro BBC nepopřel, ale zpochybnil výši finanční odměny.

Nigerijský kouč se hájil také tím, že si o úplatek neřekl, ale jen ho dostal, navíc nikomu nic neslíbil. Je potřeba říct, že to na záznamu pořízeným skrytou kamerou opravdu je. Sluší se ale také dodat, že ti dva zmínění fotbalisté nakonec stříbrné medaile z afrického šampionátu mají.

V podobné situaci se před časem ocitl trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička, který kvůli tomu skončil jako kouč národního týmu. A něco podobného se dá čekat i v tomto případě, protože FIFA ve svém etickém kodexu zakazuje přijímat jakékoliv dary. 

Vyšetřování, které teď rozjela nigerijská fotbalová asociace, je teprve na začátku. Yusufovi asi nepomůže ani další část nahrávky. Na ní totiž souhlasí, že pokud se po šampionátu podaří zmíněným hráčům sehnat lukrativnější angažmá, dostane 15% podíl z přestupové částky.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme