Nizozemci jsou dalším postupujícím do osmifinále. Rakousko porazili góly Depaye a Dumfriese 2:0

Fotbalisté Nizozemska porazili 2:0 Rakousko a stali se třetími jistými osmifinalisty evropského šampionátu. Skóre otevřel v 11. minutě z penalty útočník Memphis Depay, pojistku přidal v 67. minutě svým druhým gólem na turnaji Denzel Dumfries. „Oranjes“ si druhým vítězstvím na domácím stadionu v Amsterodamu zajistili před posledním kolem prvenství ve skupině C.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemská radost

Nizozemská radost | Zdroj: Reuters

O druhé postupové místo se v pondělí 21. června utká v přímém souboji Rakousko s Ukrajinou, oba týmy mají po třech bodech. Ze hry už je naopak Severní Makedonie, která po dvou porážkách nemá vzhledem k horším vzájemným zápasům šanci se dostat alespoň na třetí příčku.

V sestavě Nizozemska se poprvé na šampionátu objevil klíčový stoper De Ligt. A právě lídr obrany „Oranjes“ stál v osmé minutě u zrodu akce, na konci které Alaba přišlápl ve vápně nohu Dumfriesovi a sudí nařídil pokutový kop. Brankář Bachmann sice vystihl směr střely, Depay ale poslal míč přesně k tyči a zaznamenal osmý gól z posledních devíti zápasů v dresu nizozemské reprezentace.

Dánsko - Belgie 1:2. ‚Rudí ďáblové‘ otočili skóre zápasu a postupují do osmifinále Eura

Číst článek

V 24. minutě mohl přidat další trefu, po nedorozumění soupeřových obránců ale vypálil těsně vedle. Rakušanům chyběl útočník Marko Arnautovic, který dostal jednozápasový trest za urážku protihráče při gólové oslavě v duelu proti Severní Makedonii, a bez svého nejlepšího střelce se přes aktivní obranu Oranjes“ jen ztěžka dostávali k ohrožení branky.

Naopak krátce před pauzou znovu mohl zvýšit Depay, který ale po přiťuknutí kolegy z útoku Weghorsta zblízka nepochopitelně minul zcela odkrytou bránu. Jedinou střelou mezi tři tyče v úvodním dějství tak zůstala jeho proměněná penalta z úvodu zápasu.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Nizozemci nadále kontrolovali hru, ale nedařilo se jim přidat pojistku. Další velkou šancí pohrdla dvojice stoperů Oranjes“ – De Vrijovu hlavičku po rohovém kopu reflexivně zlikvidoval Bachmann, následnou dorážku vůbec nezvládl De Ligt.

Nakonec se ale domácí dočkali. Pár sekund po trojitém střídání se v 67. minutě dostal do úniku jeden z nových hráčů na hřišti Malen a předložil míč před odkrytou bránu dobíhajícímu Dumfriesovi. Nizozemský pravý bek navázal na trefu z úvodního duelu s Ukrajinou.

Favorit už si vedení pohlídal, brankáře Stekelenburga mohl vyděsit snad jen dalekonosný Alabův pokus, který ale mířil mimo tři tyče. Nizozemci uspěli v sedmém vzájemném duelu v řadě, naposledy Rakousku podlehli před 31 lety. Svěřenci trenéra De Boera navíc podeváté v řadě nastříleli v utkání alespoň dvě branky a už vědí, že osmifinále šampionátu odehrají v Budapešti.

Nizozemsko - Rakousko 2:0 (1:0)
Branky: 11. Depay z pen., 67. Dumfries. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Yarkoni (všichni Izr.) - Gil (video, Pol.). ŽK: De Roon - Alaba, Bachmann. Diváci: 15 243 (omezený počet).
Sestavy:
Nizozemsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (64. Aké) - Dumfries, De Roon (74. Gravenberch), Wijnaldum, F. De Jong, Van Aanholt (65. Wijndal) - Weghorst (64. Malen), Depay (82. L. De Jong). Trenér: De Boer.
Rakousko: Bachmann - Dragovic (84. Lienhart), Alaba, Hinteregger - Lainer, Laimer (61. Grillitsch), Schlager (84. Onisiwo), Sabitzer, Ulmer - Gregoritsch (62. Kalajdzic), Baumgartner (70. Lazaro). Trenér: Foda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme