Nováčci si čísla nevybírají, říká kustod reprezentace. Přípravy dresů zaberou celý den

Připravit se na mistry světa z Německa je řehole. Před kvalifikačním utkáním v Praze to platí i pro kustody fotbalistů. U speciálního lisu je dost teplo a Jiří Strnad s Matějem Housou u něj museli nachystat skoro padesátku červených dresů pro národní tým.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Pavla Kadeřábka (vpravo) je nachystán největší dres.

Pro Pavla Kadeřábka (vpravo) je nachystán největší dres. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Kustodi navíc určovali, který z reprezentantů bude mít jaké číslo. Všechna písmena a čísla mají připravená, na dresy je skládají dohromady. Reprezentační nováčci si na číslo musí počkat, nejstarší si mohou vybírat. Pro Davida Hovorku je připravena 5, Jan Bořil bude mít 18, Tomáš Kliment 21 a Michal Lüftner 6.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kustodi fotbalové reprezentace připravují dresy pro hráče celý den

Tito fotbalisté se v seniorském výběru trenéra Jarolíma představí vůbec poprvé. Například stoper Kodaně Lüftner ve čtvrtek ještě nevěděl, jaké číslo vůbec dostane. „Byl donominován později, takže to ani vědět nemohl,“ vysvětloval Radiožurnálu kustod reprezentace Jiří Strnad. „Nováčci jsou rádi, že vůbec číslo mají. První si vybírají starší hráči, pak ti, co už mají něco odehráno,“ dodal.

Jedinou podmínkou je, že hráči nemohou mít číslo vyšší než 23. Takové jsou v rámci kvalifikace regule od FIFA. Pro brankáře jsou rezervované čísla 1, 16 a 23. „O ostatní čísla se musí hráči poprat,“ povídal Strnad.

Příprava všech padesáti dresů zabere kustodům celý den. S „úplatky“ za lepší číslo se ale nesetkávají. „Ale jednou jsem Lukáši Váchovi navrhnul třináctku a ta mi neprošla, vážně ji nechtěl,“ vzpomínal Strnad. Společně se svým kolegou Matějem Housou připravili každému hráči dva dresy. Ten největší, XL, mimochodem Pavlu Kadeřábkovi.

Jsou připraveni i na situaci, kdyby se oba potřísnily krví nebo roztrhly. „Pakliže je dres od krve, tak ho vyperu a vysuším. Okamžitě je k dispozici náhradní. Pokud se roztrhne, mám s sebou jehlu a nit,“ řekl. Jestli budou potřeba nejen na dresy, ale také na látání děr v české obraně, se fanoušci dozvědí večer. Kvalifikační duel o mistrovství světa startuje v Edenu od 20:45.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme