Novým předsedou Fotbalové asociace je Martin Malík, delegáti ho zvolili v prvním kole

Novým předsedou Fotbalové asociace byl zvolen Martin Malík, kterého podporoval především česká komora. Malík získal 175 hlasů, 120 od delegátů z Čech, 55 z Moravy. Poraženým tak zůstal Petr Fousek.

Tento článek je více než rok starý.

Nymburk (Aktualizováno: 19:25 12. 12. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda FAČR Martin Malík (v pozadí jeho protikandidát Petr Fousek)

Nový předseda FAČR Martin Malík (v pozadí jeho protikandidát Petr Fousek) | Zdroj: ČTK

Martin Malík získal v tajném hlasování celkem 175 hlasů, když ho podpořili takřka všichni delegáti z Čech a 55 z Moravy. Malík doposud vedl STES, marketingovou společnost FAČR. 

Martin Malík

Vystudoval Vysokou školu finanční a správní. Byl členem policejního prvního oddělení, následně se pohyboval ve filmařském prostředí. Do roku 2013 pracoval jako marketingový ředitel SK Slavia Praha. Poté odešel do firmy STES, marketingové společnosti FAČR, od roku 2016 byl jejím ředitelem. Na předsedu Fotbalové asociace kandidoval i při minulé volbě v červnu. Jeho hlavní prioritou v čele FAČR je vyvedení českého fotbalu z krize a také obnovení dotačních příspěvků

Malíkovým protikandidátem byl Petr Fousek, pro kterého hlasovalo sedm delegátů z Čech a 18 z Moravy.

„Poslední měsíce ukázaly, že spolu vzájemně mluvíme zoufale málo. Vzniká řada dezinformací, které nemají oporu v realitě, ale o to představují větší nebezpečí v rámci našeho snažení pracovat ku prospěchu českého fotbalu,“ řekl Malík pro svém zvolení.

Nový předseda si bude zakládat především na tom, že je nezávislý, že není nijak spojen s kluby. Dalším důležitým prvkem je pro něj transparentnost 

Malík s Fouskem se utkali už při minulé volbě předsedy letos v červnu. Tehdy volbadopadla patem, když ani jeden z nich nezískal ve třech kolech nadpoloviční většinu.

„Život samozřejmě běží dál, porážky ke sportu a k fotbalu patří, takže takhle to beru. Martinu Malíkovi gratuluju a přeju českému fotbalu, aby v následující fázi dokázal dobře řešit ty úkoly,“ uvedl pro Radiožurnál Fousek.

Pelta vystoupil poprvé od květnového zatčení. 'Sebrali mě za to, že jsem lobboval za fotbal'

Číst článek

Před tajným hlasováním o novém předsedovi přednesl svůj projev i ten bývalý, Miroslav Pelta. Ten Malíka doporučil jako svého nejlepšího nástupce. 

Na Fotbalovou asociaci vyvíjely tlak FIFA spolu s UEFA, aby se zvolili čestí zástupci nové vedení. Jinak by Světová fotbalová asociace převzala nad tou českou kontrolu a vyslala by i normalizační komisi, jak pohrozil během projevu na valné hromadě místopředseda UEFA Hrihorij Surkis.

Právě jeho projev působil jako demonstrace síly. Projev Surkise v ruštině hodně dráždil zdejší delegáty, když používal slova jako normalizace nebo rakovina, nádor, který je potřeba vyříznout. Vyzívala a to především moravské delegáty k poslušnosti.

Místopředsedou za Čechy byl zvolen Roman Berbr, který tak obhájil svůj mandát. Při veřejném hlasování získal 117 hlasů ze 128 možných.

Ten poté řekl, že Morava propásla svou historickou šanci něco změnit a mít 'klid'. On sám se bude snažit o to, aby byl dvoukomorový systém, který platí teď, v budoucnu zrušen.

Jeho kolegou za Moravu bude Zdeněk Zlámal. Ten porazil Františka Juru, když získal 38 hlasů, Jura pak o tři méně.

Petr Šedivý, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme