‚Chci očistit své jméno.‘ Kúdela se proti vysokému trestu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži

Fotbalista pražské Slavie Ondřej Kúdela se proti desetizápasovému trestu od UEFA odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. UEFA hráče potrestala za údajnou rasistickou urážku, kterou měl v utkání Evropské ligy adresovat Glenu Kamarovi z Glasgow Rangers. Čtyřiatřicetiletého českého reprezentačního obránce mrzí, že přijde o nadcházející mistrovství Evropy, ale chce očistit své jméno.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Kúdela

Ondřej Kúdela | Zdroj: Reuters

Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA v dubnu potrestala Kúdelu za incident z 87. minuty odvetného utkání osmifinále Evropské ligy v Glasgow, které Slavia vyhrála 2:0 a postoupila.

Kúdela definitivně přijde o Euro. Komise UEFA zamítla jeho odvolání proti trestu za rasismus

Číst článek

Záložník Kamara poté, co mu český stoper cosi pošeptal, obvinil obránce Slavie z rasistické urážky a z toho, že ho nazval opicí. Kúdela připustil, že finského hráče tmavé pleti počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá.

Disciplinární komise při dubnovém verdiktu usoudila, že se Kúdela rasismu dopustil, i když vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgowě zabýval, podle Slavie a hráčových právníků žádný důkaz nenašel.

Advokátní kancelář zastupující Kúdelu požádala o ústní projednání odvolání, které se konalo online formou ve středu. Vyslechnuto bylo několik svědků. Odvolací komise poté potvrdila verdikt disciplinárky.

„Po dohodě s klientem jsme ještě ve středu večer podali žádost o odůvodnění rozhodnutí o našem odvolání, to je podmínka pro zahájení mezinárodní sportovní arbitráže. Dnes jsme se s klientem dohodli, že tento krok učiníme,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK advokát René Cienciala z právní kanceláře Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje.

Desetizápasový trest

Kúdela ve středu definitivně přišel o naději na start na Euru, do kterého český tým vstoupí 14. června. Uzávěrka nominací na šampionát je 1. června a do té doby se odvolání u mezinárodní arbitráže nedá stihnout. Kúdela už dvě z 10 utkání v soutěžích UEFA vynechal ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu.

U Mezinárodního sportovního tribunálu by byla šance větší, míní o Kúdelově odvolání funkcionář Fousek

Číst článek

„Mrzí mě, že jsem přišel o Euro, ale chci očistit své jméno, takže budeme bojovat dál. Děkuju rodině, Slavii a panu Tvrdíkovi (šéfovi klubu), fanouškům i veřejnosti za obrovskou podporu. Moc si toho vážím,“ řekl Kúdela.

„Uvědomuji si, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ uvedl již dříve.

Kúdelovi při odvolání u UEFA nepomohlo, že Kamara během předchozího disciplinárního řízení podle právníků dokonce čtyřikrát změnil výpověď a jeho spoluhráč z Rangers Bongani Zungu coby svědek údajné urážky uvedl jiná slova než finský záložník. Obhajoba českého stopera také upozornila, že obránce má tak nízké znalosti angličtiny, že by nedokázal říci „Jsi z...aná opice a víš, že jsi“, jak tvrdí Kamara.

Kúdelovi se bude zbylých osm zápasů z trestu odečítat od prvního utkání českého týmu na Euru. Předchozí dva přípravné duely v Itálii a s Albánií se nepočítají, jelikož nejsou soutěžní. „Bylo nám písemně potvrzeno, že hráč nemusí být zahrnut do příslušného seznamu hráčů národního týmu, aby mohl platně vykonat své vyloučení,“ dodal Cienciala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme