Trenérem desetiletí je Vrba. ‚Průkopníkem fotbalu byl Brückner, ukázal nám cestu,‘ vzpomínal kouč Sparty

Český fotbalový svět zná nejlepšího trenéra uplynulé dekády. Po Karlu Brücknerovi si jako druhý v tomto století převzal cenu sparťanský kouč Pavel Vrba.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba.

Pavel Vrba. | Zdroj: Profimedia

Trenérská fotbalová elita na jednom místě. I tak by se dal shrnout seminář Unie českých fotbalových trenérů v pražské Libni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, koho má jako vzor trenér desetiletí Pavel Vrba

Za jedním stolem u debaty spolu zasedli Pavel Vrba, Jindřich Trpišovský a Jaroslav Šilhavý. Kromě toho se také udělovala cenu za vítězství v anketě Trenér desetiletí.

„On v tom desetiletí začal excelovat a měnil český fotbal. Dokázal přesvědčit naše hnutí, že dokážeme hrát fifty fifty se špičkovými týmy, a dokonce i vyhrávat,“ řekl na adresu Pavla Vrby předseda Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička.

V uplynulé dekádě si Pavel Vrba připsal nespočet trenérských úspěchů. S českou reprezentací dokázal postoupit na evropský šampionát v roce 2016.

Dva ligové tituly získal při své druhé zahraniční štaci v bulharském Ludogortzi Razgrad. Nejraději ale Pavel Vrba vzpomíná na angažmá v plzeňské Viktorii.

„Plzeňské období, kdy jsme vyhráli tituly, a hlavně postoupili do Ligy mistrů, to byly mimořádné zážitky. Klub, jako byla Viktorka, která v minulosti neznamenala vůbec nic, se najednou dostala tam, kde je dnes,“ zavzpomínal Pavel Vrba.

Trpišovský i Bílek

Do nominace se společně s ním dostali i další dva současní trenéři ligových týmů. Druhý skončil slávistický Jindřich Trpišovský a páté místo obsadil plzeňský Michal Bílek.

Na pomyslné stupně vítězů byl ještě zvolen bývalý kouč Sparty nebo třeba reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička. Posledním z pětice nominovaných byl současný trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Na lavičce národního týmu prožil největší úspěchy i minulý vítěz ankety Karel Brückner. Právě jeho měl Pavel Vrba jako svůj trenérský vzor.

„Byl to průkopník fotbalu a ukázal cestu, která pak v českém fotbale zlomila to, že si spousta mančaftů začala více věřit v ofenzivě než v defenzivě, protože v minulosti to spíš bylo naopak. Myslím, že pan Brückner je ten průkopník,“ dodal Pavel Vrba, který kráčí ve stopách svého vzoru.

V anketě trenér roku získal rekordních osm titulů, a tím už dokonce Karla Brücknera překonal. Teď ho ještě navíc symbolicky vystřídal i v pozici nejlepšího trenéra uplynulé dekády.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme