'Pelé, Maradona a teď Gunnarsson,' smál se kouč Islandu. Jeho tým si zahraje mistrovství světa

Když si fotbalisté Islandu poprvé zahráli na evropském šampionátu, někteří lidé trenérovi Heimiru Hallgrímssonovi radili, ať u týmu skončí. Padesátiletý kouč ale cítil, že se mužstvo stále může zlepšovat, a v pondělí s ním vybojoval premiérový postup na mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Reykjavík/Island Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Islandu během fotbalového Eura

Fanoušci Islandu během fotbalového Eura | Zdroj: Reuters

Island a Srbsko postoupily na fotbalový světový šampionát. Slováci si baráž nejspíš nezahrají

Číst článek

„Někteří lidé mi radili, ať po loňském Euru ve Francii skončím a užiju si ten krásný okamžik. Skončete na vrcholu, říkali mi. Ale já jsem věřil, že tým má na to hrát ještě lépe. Byl tu velký prostor pro zlepšení. Proto jsem zůstal a uplynulá kvalifikace to potvrdila,“ citovala islandská média Hallgrímssona po pondělní výhře 2:0 nad Kosovem v závěru kvalifikace.

Ostrovní celek s pouhými 334 tisíci obyvateli prošel na světový šampionát jako nejmenší stát v historii. Zatím z nejskromnější populace skládali reprezentaci trenéři Trinidadu a Tobaga. Ostrovní stát v karibském moři má kolem milionu obyvatel. Kdežto na Islandu jich žije ještě třikrát méně.

Heimir Hallgrímsson si navíc přivydělává u zubařského křesla. A jak připomíná televizní stanice ESPN, k islandské reprezentaci sebou přinesl řadu osobitých novinek. Například před každým domácím zápasem oznámil sestavu a taktiku dvě hodiny před výkopem přímo fanouškům. A ti mu mohli popřát štěstí rovnou přípitkem, protože se s nimi Hallgrimsson scházel pravidelně v jednom z barů v Reykjavíku.

Svěřenci islandského trenéra-zubaře v kvalifikační skupině nechali za sebou silné týmy Chorvatska, Ukrajiny i Turecka. „Tohle je víc než postup na Euro. Popravdě druhé místo bylo realističtější, ale když se objevila možnost být první, chtěli jsme toho využít, což se podařilo,“ řekl záložník Emil Hallfredsson.

'V kvalifikaci jsme doplatili na neproměňování šancí,' litoval přes výhru nad San Marinem Jarolím

Číst článek

„Když jsme v roce 2013 prohráli v baráži o světový šampionát s Chorvatskem, dali jsme si za cíl postoupit příště. Vzali jsme si z toho to pozitivní. Podle mého názoru jsme byli ve vůbec nejtěžší skupině celé kvalifikace, ale prostě jsme chtěli za každou cenu projít na šampionát,“ řekl kapitán Aron Einar Gunnarsson.

Islanďané po výhře nad Kosovem vyrazili do centra Reykjavíku, kde probíhaly bouřlivé oslavy až do brzkých ranních hodin. V euforii byl i jindy klidný trenér Hallgrímsson. „Mistrovství světa - Pelé, Maradona a Aron Einar Gunnarsson,“ přiřadil kouč v nadsázce svého kapitána k legendám světových šampionátů.

Marek Augustin, ČTK, ves Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme