‚Jsi věčný.‘ Na stadionu Santosu se lidé loučí s fotbalovou legendou Pelém

Fotbalový svět se v Brazílii loučí s legendárním Pelém, jenž ve čtvrtek zemřel v 82 letech. Rakev s tělem jediného trojnásobného mistra světa byla na 24 hodin vystavena na stadionu jeho bývalého klubu FC Santos. Možnosti vzdát Pelému hold dosud podle agentury AP využily tisíce fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Santos (Brazílie) (Aktualizováno: 23:05 2. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vdova Pelého nad jeho rakví

Vdova Pelého nad jeho rakví | Foto: Diego Vara | Zdroj: Reuters

Pohřební vůz v doprovodu policejních a hasičských aut brzy ráno převezl Pelého do Santosu z nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paulu, kde brazilská ikona zemřela na selhání orgánů po boji s rakovinou. Konvoj provázely ohňostroje.

Rakev byla umístěna pod altán ve středovém kruhu stadionu Estádio Urbano Caldeira ve čtvrti Vila Belmiro. Lidé od 10.00 místního času mohou projít na improvizovaném chodníku okolo ostatků slavného útočníka. Už od rána se zde tvořily dlouhé fronty.

V altánu je připraveno 80 židlí pro rodinné příslušníky a nejbližší přátele. Rakev pomohli umístit Pelého syn Edinho či bývalý brazilský reprezentant Zé Roberto. Věnce poslali mimo jiné současní hráči národního týmu Neymar a Vinícius Júnior.

Do Santosu má dorazit i nový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, jenž potvrdil svou účast i na úterní pohřeb. Kondolovat už přijel předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. Na akci bylo akreditováno více než 5000 novinářů z celého světa.

„Požádáme všech 211 členských asociací, aby ve svých zemích pojmenovaly stadion po Pelém,“ řekl Infantino v televizním rozhovoru. „Příští generace na celém světě potřebují vědět a pamatovat si, kdo to byl Pelé,“ přidal švýcarský funkcionář.

Pelé oblékal dres Santosu v letech 1956 až 1974, tedy téměř celou kariéru, a nastřílel za něj přes 1000 gólů. Fanoušci se s legendou loučili i transparenty „Ať žije král“, „Jediný muž, který zastavil válku“ nebo „Jsi věčný“.

Smuteční slavnost na stadionu potrvá do úterní 10. hodiny. Poté se procesí s rakví vydá na cestu městem na unikátní vertikální hřbitov Memorial Necrópole Ecumenica, kde bude Pelé v rodinném kruhu pohřben. Státní policie k zajištění pořádku zahájila speciální operaci „Král Pelé“. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme