Pelé byl dokonalý. Dokázal s míčem vše, co potřeboval, vzpomíná reportér Kolář

Sportovní svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 82 let zemřel Pelé. Byl jediným fotbalistou, který vyhrál třikrát mistrovství světa. I proto je často považován za nejlepšího hráče historie. Jeho hvězdnou kariéru sledoval dlouholetý přední reportér a později také svazový funkcionář Jaroslav Kolář. Na Radiožurnálu vzpomínal na jeho schopnost proměňovat šance a ovládání míče.

Tento článek je více než rok starý.

Brasilia Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pelé v dresu New York Cosmos

Pelé tu mezi námi bude žít hodně dlouho, myslí si Jaroslav Kolář | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jaké jsou vaše vzpomínky na Pelého? Co se vám vybaví jako první?
Musím říci, že je mi to strašně líto, a je vidět, že i nejslavnější fotbalová osobnost je smrtelná. I když tady, mezi námi, bude žít hodně dlouho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky bývalého reportéra Jaroslava Koláře na legendárního fotbalistu Pelého

Vybavuje se mi paradoxně to, že když mi bylo zhruba 12, tak jsem sledoval u rozhlasového přijímače po drátě reportáže z Mistrovství světa 1962 v Chile, kde Pelé hrál shodou okolností proti Československu a v jednom zápase ve skupině proti nám nastoupil a pak se zranil, takže ten turnaj nedohrál. Ale měl velký podíl na tom, že Brazílie tehdy ten titul nad námi získala.

Když jste se o tom zmínil, právě šampionát v Chile nebyl jedinou událostí, kde se Pelé potkal s českými nebo československými fotbalisty. Jaké další významné zápasy s účastí Pelého fanoušci viděli?
Ještě bych připomněl jeden zápas, který bohužel naši fanoušci neviděli, ale je to takový slavný zápas. V 60. letech byl u nás slavný klub Dukla Praha, který jezdil na dlouhé zájezdy do Jižní Ameriky. Na jednom z těch zájezdů se utkal tehdejší FC Santos, což byl klub Pelého, s Duklou Praha, což byl klub Josefa Masopusta.

Mimochodem tyto dvě osobnosti spojovaly přátelské vztahy celý život a měly kořen právě na mistrovství 1962. A v tomto slavném zápase, byť přátelském, Dukla Praha dokázala v krásném zápase v Mexiko City porazit Santos. A Pelé tehdy strašně oceňoval, jak kvalitní fotbalisty v Československu máme.

Už jsme připomněli i to, že Pelé jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa, největší turnaj planety. Čím byl výjimečný?
Byl prostě dokonalý v tom, že dokázal s míčem vše, co potřeboval. Dokázal se vždycky uvolnit v pokutovém území, jak říkával kdysi pan Bican, šance je vždycky šance a jenom skvělý hráč ji dokáže proměnit. A je jedno, jaký je systém, jaký je styl, jak se ten fotbal vyvíjí a hraje.

A Pelé byl právě jeden z těch slavných hráčů, který šance dokázal proměňovat, a proto střílel góly jak na běžícím pásu. Mimochodem, když jste se ještě ptala na to, co všechno odehrál, hrál taky krásný zápas v Mexiku, kde získal třetí titul proti Československu.

Tehdy v naší brance chytal Ivo Viktor. Vedli jsme 1:0, prohráli 1:4. Ale to není tak důležité jako jeden moment, který se možná dodneška občas promítá v našich televizích.

A to je ta situace, kdy Pelé dokázal svoji genialitu, protože tehdy Viktor stál někde na pokutovém území v domnění, že mu nehrozí žádné nebezpečí. A Pelé se ve středovém kruhu rozhlédl a poslal krásnou střelu přes půlku hřiště. Ta střela, aniž by brankář mohl zasáhnout, minula naši bránu asi o deset centimetrů.

Dodneška si to pamatuji, protože se ty přenosy dávaly tehdy v nočních hodinách a do teďka vidím, jak tam ten míč letí a Viktor nemá jedinou šanci zasáhnout.

Jaroslav Plašil, Michaela van Erne, til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme