‚Před Pelém byl fotbal jen sport a desítka jen číslo.‘ Fotbalový svět reaguje na smrt brazilské legendy

V 82 letech zemřel legendární brazilský fotbalista Pelé, který se od loňského září léčil s rakovinou tlustého střeva. Trojnásobnému mistru světa a jednomu z nejlepších hráčů všech dob vzdali na sociálních sítích poctu fotbalisté jako krajan Neymar, Argentinec Lionel Messi či Portugalec Cristiano Ronaldo.

Tento článek je více než rok starý.

Sao Paulo (Brazílie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský tým v čele s Neymarem na mistrovství světa podpořil nemocného Pelého

Brazilský tým v čele s Neymarem na mistrovství světa podpořil nemocného Pelého | Foto: Pedro Nunes | Zdroj: Reuters

Brazilec Neymar ještě před pár týdny na mistrovství světa dorovnal Pelého v počtu vstřelených branek za národní tým, když se trefil ve čtvrtfinále proti Chorvatsku. Bývalý fotbalista mu gratuloval z nemocnice.

Pelé stanovil rekordy, které trvají už 64 let. Českoslovenští fotbalisté z něj byli ohromení

Číst článek

„Viděl jsem tě růst, fandil jsem ti každý den a nyní jsi vyrovnal můj počet vstřelených branek za Brazílii. Největší povinnost sportovců je inspirovat další generace. Nikdo se mému rekordu za 50 let nepřiblížil, ale tys to zvládl. Obrovský úspěch,“ vzkázal Pelé přes sociální sítě.

„Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky Královi se zvýšil status fotbalu a Brazílie! Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je VĚČNÝ!“ vzkázal po Pelého úmrtí Neymar na svém instagramu.

„Pouhé 'sbohem' věčnému Králi Pelému nedokáže vyjádřit bolest, která nyní svírá celý svět fotbalu. Inspiroval mnoho milionů lidí. Náklonnost, kterou mi projevoval, jsem mu oplácel ve všech okamžicích, které jsme spolu sdíleli, i na dálku. Nikdy nebude zapomenut a jeho památka zůstane navždy v každém z nás, milovníků fotbalu,“ napsal portugalský útočník Cristiano Ronaldo.

Svou společnou fotku s Brazilcem zveřejnila i francouzská hvězda a nejlepší střelec uplynulého mistrovství Kylian Mbappé. „ Král fotbalu nás opustil, ale jeho odkaz nebude nikdy zapomenut,“ napsal.

„Odpočívej v pokoji,“ napsal Lionel Messi.

Poklonu vysekl Pelému i například bývalý anglický kanonýr a nynější moderátor BBC Gary Lineker.

„Nejbožštější z fotbalistů a nejradostnější z lidí. Hrál hru, ke které se dokázalo přiblížit jen pár vyvolených. Třikrát zvedl tu nejvytouženější zlatou trofej v onom krásném žlutém dresu. Sice nás opustil, ale bude mít navždy fotbalovou nesmrtelnost.“

„Nebe má novou hvězdu a fotbalový svět ztratil hrdinu,“ napsal polský útočník Robert Lewandowski.

Smutné zprávy o Pelého úmrtí obletěly i fotbalové stadiony, na kterých se ve čtvrtek večer hrálo. Hráči a fanoušci tak drželi před výkopem za trojnásobného mistra světa minutu ticha.

Hráči Blackpoolu a Sheffieldu United drží společně s fanoušky minutu ticha za Pelého | Foto: Tim Markland | Zdroj: ČTK / AP

Na Pelého si vzpomněli i jeho bývalí spoluhráči. „Tvé místo je po boku Boha. Můj věčný králi,“ napsal Brazilec Roberto Rivellino, člen týmu mistrů světa z roku 1970.

Němec Franz Beckenbauer sice na mezinárodní úrovni čelil Pelému jako soupeř, na sklonku kariéry se stal se jeho spoluhráčem, kdy oba hráli za New York Cosmos. Pro web Bayernu Mnichov ohlásil, že ztratil jedinečného přítele.

„Šel jsem do USA, protože jsem chtěl bezpodmínečně hrát s Pelém v jednom mužstvu. Hned jsme se stali americkými šampiony a Pelé mě poté nazval svým bratrem. Byla to pro mě nepředstavitelná pocta," uvedl sedmasedmdesátiletý Beckenbauer.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme