Součkova šnůra skončila, Kangova pokračuje. Na penaltového experta Zavadila ale zatím nikdo nemá

V nedělních utkáních české fotbalové ligy opět sehrály zásadní roli pokutové kopy. Tentokrát ale nikoliv v souvislosti s kontroverzními zásahy systému VAR. Zatímco sparťan Guélor Kanga zařídil svému týmu dvěma trefami z bílého puntíku tři body ze zápasu s Příbramí, slávista Tomáš Souček svou šancí v Karviné pohrdl. V nakonec bezgólovém utkání tak skončila i jeho penaltová série.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář chytá penaltu

Brankář chytá penaltu (ilustrační foto) | Foto: RICARDO MORAES | Zdroj: Reuters

Slávistický kapitán se 9. března při ligovém utkání s Teplicemi ujal exekuce pokutového kopu a ukázal svým trápícím se ofenzivním spoluhráčům, jak se nakládá s nejčistší fotbalovou gólovou šancí.

Slavia v Karviné zahazovala šance a poprvé v sezoně ztratila, Sparta v pohodě porazila Příbram

Číst článek

Od té doby proměnil pět penalt. Včetně jedné ve finále Českého poháru a prosadil se i proti krajanovi Tomáši Vaclíkovi v osmifinále Evropské ligy proti Seville.

Každé série však jednou končí. Ta Součkova vzala za své v neděli v Karviné. „Na penaltu jsem si věřil. Viděl jsem, že tam gólman jde, a tak jsem to chtěl víc přitvrdit na stranu. Prostě mi to sjelo,“ popsal čtyřiadvacetlitý záložník svůj první penaltový nezdar.

Zdaleka se ale nejednalo o nejdelší šňůru mezi současnými českými ligovými fotbalisty. Přesněji řečeno, Souček trefil v lize „jen“ tři penalty v řadě.

Zavadil je jistotou

Aktuálním držitelem nejdelší série proměněných pokutových kopů na českých prvoligových trávnících je opavský veterán Pavel Zavadil, jak lze vyčíst ze statistik serverů CSFOTBAL nebo transfermarkt.com. Jednačtyřicetiletý záložník má stoprocentní bilanci devíti proměněných penalt z devíti pokusů. Hned za ním je se šesti trefami rovněž neomylný útočník Slovácka Pavel Dvořák.

Nejdelší aktuální penaltové série v české lize

  • Pavel Zavadil 9 gólů
  • Guélor Kanga 7 gólů
  • Pavel Dvořák 6 gólů
  • Michal Trávník, Patrik Hrošovský a Vlastimil Daníček 5 gólů

Pět penalt v řadě proměnili také Dvořákův spoluhráč Vlastimil Daníček a plzeňský záložník Patrik Hrošovský. Slovenský reprezentant ale dost možná v následujících letech svůj účet v české lize nerozšíří, protože má namířeno do belgického Genku. Pětigólovou sérii drží i sparťan Michal Trávník.

Ten má ale ve svém současném působišti při zahrávání penalt velkou konkurenci v podobě zmiňovaného Kangy. Gabonský špílmachr proměnil v české lize 12 ze 13 pokusů, z toho se trefil v posledních sedmi případech. Společně s Nikolajem Komličenkem je tak nejúspěšnějším cizincem při střelbě ze značky pokutového kopu v historii české ligy.

Jedinou neproměněnou Kangovu penaltu má na svědomí gólman Matouš Trmal. Dvacetiletý brankář Slovácka je v momentálně největším postrachem střelců, za svou první ligovou sezonu totiž z deseti případů nepustil míč za svá záda hned pětkrát.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme