Pět let od Eura: stadion ve Lvově na sebe stěží vydělává, hrají na něm i týmy z Donbasu

Následky války na Ukrajině se nevyhýbají ani sportu. Kvůli bojům se z východu země musely přestěhovat i fotbalové kluby nejvyšší soutěže. Dva z nich našly dočasně svůj náhradní domov v Aréně Lvov. Ta vznikla kvůli fotbalovému šampionátu v roce 2012. I po pěti letech je stadion v západoukrajinské metropoli jako nový, ale sám na sebe si nevydělá - stejně jako mnoho dalších stadionů na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Lvov/Ukrajina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapacita stadionu je téměř 35 tisíc diváků

Kapacita stadionu je téměř 35 tisíc diváků | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

„Lvov je staré město, stadion nešlo postavit v historickém centru. Poloha stadionu je částečně problém. Není tady ani zastávka autobusu, dojet se sem dá jen autem nebo si můžete udělat 50minutovou procházku. Když je ale velký fotbalový zápas nebo koncert, město pro nás vždy vypraví pět, deset autobusů," vysvětluje Alexij Simeňok, který v Aréně Lvov řídí obchod.

V Donbasu kvůli dětem platí 'školní příměří'. Obě strany ho ale nedodržují

Číst článek

Na Lvovském stadionu nemají problém prvoligová utkání vyprodat. A na koncerty zahraničních hvězd chodí až 45 tisíc diváků.

Jenže mezi velkými akcemi je tam trochu pusto. Před stadionem se na prázdném parkovišti jen prohání dvě auta. Vedení Areny se snaží diváky přitáhnout, ale bez podpory státu se neobejde.

 „Kromě fotbalu pořádáme i další sportovní utkání jako například box nebo nedávno se tady odehrál šampionát v silových disciplínách Strongman. Konají se tady také různé obchodní konference a sympozia. Z akcí mimo fotbal plyne 60 % našich příjmů. I tak balancujeme na nule. Máme ztráty, které nám stát dorovnává z veřejných rozpočtů,“ říká ředitel Areny Lvov Jevgenij Bolkun.

Největší položkou v nákladech je vytápění v zimě. Směje se, že by se hodilo fotbalové EURO zopakovat. „Přijížděli sem lidé z celého světa, byla to velká událost. Po Lvově chodily davy fanoušků, zpívali a veselili se. Byl jsem tu tehdy na otevření stadionu i na zápasech."

Aréna Lvov je po pěti letech stále jako nová. Moderního zázemí stadionu donedávna využíval slavný tým Šachtar Doněck, který kvůli bojům na východní Ukrajině svůj domovský stadion využívat nemůže.

'Šachtar tu zas brzy bude hrát'

„Šachtar tady hrál do loňského roku, přesunul se ale do Charkova blíž za svými fanoušky. Dál ale sloužíme jako rezervní stadion, například pro mezinárodní utkání. Kdyby je nešlo uspořádat v Charkově, jsme připravení Šachtar přijmout,“ říká šéf stadionu.

Spolupráci s doněckým klubem si Jevgenij Bolkun pochvaluje. Pro Arénu Lvov to znamenalo důležitý příjem a místní se s východoukrajinským klubem prý nakonec naučili vycházet.

 „Ze začátku se tady pár konfliktů objevilo, především s fanoušky Karpaty Lvov. Ale nebylo to nic vážného a určitě to není důvod, proč Šachtar odešel. Brzy tady bude zase hrát a vidíme to na zájmu fanoušků o lístky. Když je fotbal dobrý, fanoušci chodí. A když je špatný, když je špatný, lidé nepřijdou,“ vysvětluje Bolkun.

Lvovský stadion teď poskytuje azyl klubu Zorja Luhansk, který se stejně jako Šachtar musel kvůli válce přestěhovat.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme