Petr Čech: Když Angličané nedokážou vybrat nároďák z tolika hráčů, je to smutné

Jako jedna z velmi mála celebrit v Británii se před loňským unijním referendem nebál otevřeně vystoupit proti brexitu. Odchod Spojeného království z Evropské unie vnímá brankář londýnského Arsenalu Petr Čech kriticky i s odstupem necelého roku.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech

Petr Čech | Zdroj: ČTK

„I když hraje v Premier League míň Angličanů, tak hrají opravdu proti těm nejlepším. Pořád přes 90 anglických hráčů hraje Premier league každý víkend," upozorňuje exkluzivně pro Radižurnál Petr Čech.

„Jestliže anglický nároďák neumí vybrat z 90 hráčů, co hrají nejlepší soutěž na světě, národní tým, tak je to smutné. Třeba český nároďák má jednoho či dva v top ligách," reaguje Čech na návrh spolumajitele Crystal Palace Stevea Parishe překopat na pozadí brexitu systém přijímání cizinců do ostrovního fotbalu, včetně omezení přístupu náctiletých nadějí ze zahraničí do špičkových akademií anglických klubů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech o brexitu a návrzích o omezení počtu hráčů mimo Anglii

Brankář Arsenalu považuje tuhle otázku za citlivou i ze svého osobního pohledu, protože Čechův první pokus přestoupit do Anglie ztroskotal na tom, že mladinkému gólmanovi nedalo britské ministerstvo vnitra ještě před vstupem Česka do Evropské unie pracovní povolení.

Protibrexitový postoj

„Jestliže se vrátíme k pravidlům před rokem 2004, bude spousta hráčů, kteří budou mít přístup uzavřený kvůli nastavenému filtru. Nebude to vůbec odpovídat jejich kvalitám," vysvětluje.

Petr Čech říká dále v rozhovoru, že se nesetkal s vyloženě negativními reakcemi na svůj protibrexitový postoj. Vnímá, že britská společnost byla a pořád je ohledně pohledu na odchod z Evropské unie rozštěpená.

„Jsou lidé, kteří byli pro brexit, někteří říkají, že tomu nerozumím, protože jsem z ciziny, že pro mě je to jiné. Pak je druhá půlka, která chápe, jak ekonomika a volný pohyb můžou fungovat. I pro mě to mělo spoustu výhod," říká Petr Čech.

Gólman se světovým renomé přiznává, že se odchod Británie z Evropské unie velmi dotýká prostředí, ve kterém se pohybuje on sám i jeho rodina. „Moje děti chodí do mezinárodní školy, kde bude spousta lidí brexitem zasažena. Žiju v komunitě lidí, kteří byli proti. Bavíme se o tom, co bude a jaký to bude mít dopad."

„Ve škole se děti točí, cizinci přijdou i odejdou. Někteří se i díky brexitu zase vrací," říká Petr Čech, který vysledoval, že část Britů, která si myslí, že se jí brexit nedotkne, chce zpátky takové Spojené království, které bude uzavřenější samo do sebe.

Jiří Hošek, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme