Platové stropy i ve fotbale. UEFA zmínila jejich možné zavedení, ale většina bohatých klubů je proti

O možných platových stropech i ve fotbale se zmínil předseda UEFA Aleksander Čefarin. Omezení výše výplat hráčů se ale většině z nich příliš nezdá. Jde tedy zatím spíše o utopickou vizi, které nemá podporu od nejbohatších klubů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin | Zdroj: Reuters

„Budeme muset vážně uvažovat o omezení klubových rozpočtů na platy hráčů. Nejbohatší kluby vydělávají víc a víc. Rozdíly mezi nimi a ostatními se zvětšují. Pokud se nám to podaří změnit, bude to podle mě historický okamžik,“ řekl o latových stropech prezident UEFA Aleksander Čeferin pro deník Mladina

Nemluvil o žádném konkrétním návrhu, spíš jde jen o myšlenku bez jakýchkoli dalších podrobností. Časový horizont se nedá odhadovat a těžko říct, jestli by něco takového mělo vůbec šanci na úspěch. Pravdou ale je, že rozdíly mezi bohatými a chudými kluby se zvětšují. Elita se mění jen občas a podle magazínu Forbes nejlépe placený fotbalista světa, Portugalec Ronaldo, za rok jen od klubu dostane přes miliardu a půl.

„V tom sportu jsou čím dál tím větší peníze a asi se chce i trochu zamezit tomu, aby největší kluby jenom nenakupovaly hráče. Myslím si, že dneska už se dostávají i do dluhů. Aby se to trochu odstranilo, tak ten nápad má nějaký opodstatnění. Funguje to v jiných sportech, proč by to nemohlo fungovat ve fotbale," uvažuje pro Radiožurnál vicemistr Evropy z roku 1996 a teď trenér Jan Suchopárek.

Lze jen spekulovat, jak přesně by ve fotbale mohly vypadat. Pro silné kluby je příznivější varianta s omezením, jakou část svého vlastního rozpočtu může vedení investovat do hráčských výplat.

Ta tvrdší, v amerických soutěžích využívaná verze s pevně danou částkou pro všechny týmy by pak fotbal naprosto změnila. S ohledem třeba na postupy a sestupy mezi ligami nebo rozmanitost jednotlivých majitelů je to pořád spíše sci-fi. A mezi hráči, jak potvrzuje někdejší obránce Liverpoolu Steve Nicol, asi nebude mít návrh úspěch.

„Z pohledu hráčů s tím naprosto nesouhlasím. Vydělej si, kolik můžeš. Proč by měli nějací funkcionáři rozhodovat, kolik už si nesmíte vydělat. Ano fanoušci si myslí, že mít 300 tisíc liber týdně je prostě moc. Ale kdybych byl hráč, nemůžu s tím souhlasit,“ říká Nicol

Nejzásadnější finanční regulací fotbalových funkcionářů jsou pravidla Finanční Fair play, které zakazují klubům utrácet více, než si vydělají. Problémy s nimi měli třeba v Chelsea nebo Manchesteru City, ale myslet na ně teď musí i Sparta a Slavia.

Zavedení platových stropů by bylo daleko zásadnějším omezením. Čeferinova politická podpora jde hlavně z menších států. Ty větší a bohatší by možná další regulace ještě více motivovala k založení vlastní ligy, která by konkurovala Lize mistrů.

Uvažoval o nich už někdejší prezident UEFA Michel Platini, teď bude svoji myšlenku dál rozvíjet Slovinec Čeferin.

Petr Havlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme