Plzeň rozstřílela Duklu v úvodním kole 4:0. Slavia porazila Teplice 1:0 díky penaltě

Úřadujícími mistři ze Slavie vyhráli v prvním kole nejvyšší soutěže duel s Teplicemi 1:0 díky penaltě. Plzeňští fotbalisté rozstříleli pražskou Duklu 4:0. Karviná si poradila s Jihlavou 2:0 a Slovácko remizovalo s Jabloncem 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záložník Daniel Tetour z Dukly a plzeňský záložník Martin Zeman v úvodním utkání nejvyšší soutěže

Záložník Daniel Tetour z Dukly a plzeňský záložník Martin Zeman v úvodním utkání nejvyšší soutěže | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Slavia Praha - FK Teplice 1:0 (1:0)

Fotbalisté Slavie vykročili za obhajobou ligového titulu výhrou 1:0 nad Teplicemi. Zápas prvního kola rozhodl v Edenu už po devíti minutách premiérovým gólem za Pražany Halil Altintop, který proměnil spornou penaltu za údajnou ruku Tomáše Vondráška. Červenobílí se tak vítězně naladili na středeční odvetu 3. předkola Ligy mistrů na půdě Borisova.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý velmi překvapil a oproti úternímu úvodnímu zápasu v kvalifikaci Ligy mistrů proti Borisovu, který jeho tým vyhrál 1:0, udělal hned sedm změn v základní sestavě. Naprosto nečekaně zamíchal hlavně se záložní řadou a útokem, kde dostalo šanci šest jiných hráčů včetně jedné z posil Altintopa.

V obraně nahradil Bílek Deliho, který nebyl stejně jako další z letních akvizic Rotaň ani na lavičce. Na té začali nejzvučnější posila Danny, Hušbauer či kanonýr Škoda. Naopak Teplice nastoupily v očekávané sestavě.

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0 (4:0)

Už v prvním poločase se trefili Lukáš Hejda, Patrik Hrošovský, Michael Krmenčík a Tomáš Hořava. Trenérovi Viktorie Pavlu Vrbovi tak vyšla obnovená premiéra v české nejvyšší soutěži.

„V první části jsme hráli velice dobře, měli jsme štěstí, že jsme dali brzo gól a Dukla musela hrát otevřeně. Nám se dařilo přecházet do rychlých brejkových situací a skvěle jsme ty situace týmově dohrávali,“ řekl na tiskové konferenci Vrba. „Výsledek je pro nás hodně povzbudivý vzhledem k dalším zápasům, které nás čekají,“ dodal kouč Plzně.

Vrba udělal v základní sestavě čtyři změny oproti úternímu duelu 3. předkola Ligy mistrů s bukurešťským FCSB. V brance nastoupil debutant Hruška, do obrany se vrátil Hejda a v záloze dostali od začátku šanci Hořava se Zemanem. Ani na lavičce nebyl bek Limberský.

Plzeň v lize porazila Duklu počtvrté za sebou bez inkasované branky a ideálně se nachystala na středeční odvetu s bývalou Steauou Bukurešť.

MFK Karviná - Vysočina Jihlava 2:0 (1:0)

O branky Karviné se postarali Jan Šisler z penalty a Jan Kalabiška, který si v první půli průnikem do vápna řekl i o pokutový kop. Karviná nad týmem z Vysočiny vyhrála v nejvyšší soutěži potřetí za sebou a prvoligová premiéra jihlavského kouče Ivana Kopeckého tak dopadla nezdarem.

„Důležité vítězství na začátek sezony, které jsme potřebovali. Ty první zápasy jsou fyzicky náročné. Ale odjezdili jsme to a výsledek se dostavil,“ řekl Kalabiška, nejlepší karvinský střelec letní přípravy.

I když to tak zprvu nevypadalo, z premiéry Karviné a Jihlavy se především v první půli vyklubala zajímavá partie. Úvodní platonická převaha Vysočiny vyzněla do ztracena i proto, že Zoubele v 10. minutě technickým pokusem z velkého vápna těsně minul tyč.

Druhý gól Karviné v 57. minutě už zjevně otupil hostující snahu a Jihlava už v závěrečné půlhodině nebyla nebezpečná. Karviná ji od svého loňského postupu porazila potřetí v řadě.

„První poločas jsme odehráli slušně. Byli jsme aktivní, ale branka nepřišla, byť jsme šance měli,“ řekl jihlavský útočník Dvořák.

1. FC Slovácko - FK Jablonec 1:1 (1:1)

Svěřenci trenéra Stanislava Levého vedli od 2. minuty gólem Tomáše Zajíce, za Severočechy skóroval v 19. minutě Ondřej Mihálik. Slovácko navázalo na výsledky z loňské sezony, kdy bylo společně s Brnem se čtrnácti nerozhodnými výsledky remízovým králem ligy. Jablonec potvrdil, že se mu v Uherském Hradišti daří, bodoval už v pěti z posledních šesti vzájemných duelů.

Z nových posil se v týmu Slovácka objevil pouze obránce Divíšek, jablonecký trenér Klucký vsadil do základní jedenáctky na kádr z uplynulého ročníku.

Ve druhém poločase tempo hry výrazně opadlo. Slovácko o poznání lépe kombinovalo, v koncovce ale postrádalo přesnost. V 52. minutě Daníčkova střela mířila nad branku a o dvanáct minut později po Šimkově centru Zajícova hlavička minula cíl. Severočeši se zaměřili na defenzívu a spoléhali jen na protiútoky, které nedokázali zakončit. Oba celky se nakonec spokojily s dělbou bodů.

„První půle vyzněla pro nás. Byli jsme lepší na balonu, hráli jsme většinu poločasu na jednu branku. Spoustu akcí jsme však nedokázali zhodnotit tak, abychom přidali další gól. Ve druhém poločase už byla vyrovnaná. Slovácko nám nedávalo tolik prostoru. Z tohoto pohledu je remíza zasloužená,“ řekl trenér Jablonce Zdeněk Klucký.

1. fotbalová liga | 1. kolo
 TýmZVRPSkóreB
1.FC Viktoria Plzeň11004:03
2.FC Baník Ostrava11003:13
3.MFK Karviná11002:03
4.SK Slavia Praha11001:03
5.1.FC Slovácko10101:11
6.FK Jablonec10101:11
7.Bohemians Praha 190500000:00
8.FK Mladá Boleslav00000:00
9.SK Sigma Olomouc00000:00
10.FC Slovan Liberec00000:00
11.FC Fastav Zlín00000:00
12.AC Sparta Praha00000:00
13.FK Teplice10010:10
14.FC Zbrojovka Brno10011:30
15.FC Vysočina Jihlava10010:20
16.FK Dukla Praha10010:40

1. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0 (4:0)
Branky: 11. Hejda, 16. Hrošovský, 33. Krmenčík, 42. Hořava. Rozhodčí: Příhoda - Blažej, Kříž. ŽK: Krmenčík - Hanousek, Kušnír. Diváci: 9624

MFK Karviná - Vysočina Jihlava 2:0 (1:0)
Branky: 33. Šisler z pen., 57. Kalabiška. Rozhodčí: Franěk - Kubr, Koval. ŽK: Štěpánek, Rakovan, Klíma (všichni Jihlava). Diváci: 3423

1. FC Slovácko - FK Jablonec 1:1 (1:1)
Branky: 2. Zajíc - 19. Mihálik. Rozhodčí: Jílek - Nádvorník, Kotalík. ŽK: Šumulikoski - Kubista, Hanousek. Diváci: 4015.

Slavia Praha - FK Teplice 1:0 (1:0)
Branka: 9. Altintop z pen. Rozhodčí: Orel - Paták, Hájek. ŽK: Ščuk, Bílek - Vondrášek, Rezek, Červenka, Jeřábek. Diváci: 11.097

nis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme