Policie zasahuje na magistrátu i na ministerstvu školství

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově zasahuje policie. Vyšetřovatelé prohledávají kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí. Mezi zadrženými je i předseda FAČR Miroslav Pelta, potvrdila asociace.

Praha (Aktualizováno: 12:11 3. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zadržela šéfa FAČR Miroslava Peltu.

Policie zadržela šéfa FAČR Miroslava Peltu. | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Mohu potvrdit, že od ranních hodin dorazila policie do sídla fotbalové asociace. Snažíme se zjistit veškeré podrobnosti, o kterých budeme během dne informovat," řekl Radiožurnálu mluvčí asociace Michal Jurman, který je na mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let v západních Čechách.

„V sídle jsou zatažené všechny rolety. Stojí zde dvě policejní vozidla s ústeckou poznávací značkou," popsal přímo ze Strahova reportér Radiožurnálu Tomáš Kohout.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej odmítl k zásahu cokoliv říci. Na dotaz zpravodajského serveru iROZHLAS.cz reagoval, že případ komentuje pouze Vrchní státní zastupitelství.

„Pan předseda je v budově, probíhá šetření. Je po boku pana Šeráka. V tuhle chvíli další informace nemáme," řekl novinářům mluvčí FAČR Michal Jurman. Důvod zásahu v budově asociace nesdělil, médiím ho má v nejbližší době sdělit předsedův právní. Nepotvrdil tak informace, že šlo o akci v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. Podle informací Radiožurnálu bude výslech trvat ještě nejméně hodinu a půl.

Nepotvrdil tak informace, že šlo o akci v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. „Fotbalová asociace ČR vychází od rána policii všemi možnými způsoby vstříc a snaží se jí být nápomocna. V tuhle chvíli probíhají prohlídky jednotlivých místností a prostor FAČR, které během dnešního dne ještě probíhat dál budou," uvedl Jurman.

Razie na pražském magistrátu

Policisté přišli také do budovy pražského magistrátu. Zatím není zřejmé, zda má zásah spojitost s akcí na ministerstvu a v sídle fotbalové asociace na Strahově. „V budově magistrátu skutečně zasahuje Policie ČR, podle našich informací však vyšetřování nijak nesouvisí s činností úřadu. Policisté vyšetřují v kanceláři jednoho z ředitelů a jednoho voleného zástupce z řad zastupitelstva," sdělil iROZHLASU.cz Vladimír Řepka, šéf komunikace pražského magistrátu.

Vrchní státní zastupitelství zatím právní kvalifikaci skutků nespecifikovalo. Výše trestní sazby, která bude jednotlivým obviněným hrozit, záleží mimo jiné na výši způsobené škody. Za zneužití pravomoci stanoví trestní zákoník základní sazbu jednoho až pěti let vězení, s vyšší škodou či prospěchem se ale sazba může zvýšit na pět až 12 let.

Ministerstvo školství i FK Jablonec

O zásahu jako první informoval server Aktuálně.cz, podle něhož policie odvezla k výslechu i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která má na starosti právě sport.

Policisté totiž jsou kromě Strahova i v sídle ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici.

„Můžu sdělit, že Policie České republiky je na ministerstvu školství. Poskytujeme jí veškerou součinnost," řekla mluvčí úřadu Jarmila Balážová. O tom, že by vyšetřovatelé odvedli Kratochvílovou, však informace neměla.

Zátah probíhá i v sídle jabloneckého fotbalového klubu, který Peltovi patří. „Neřekli nám žádné podrobnosti, ani jak dlouho tady budou," řekl Radiožurnálu Štěpán Hanuš, mluvčí FK Jablonec.

Server iSport.cz informoval o policistech v sídle České unie sportu.

Obviněni tři lidé a jedna firma

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v prohlášení uvedla, že v souvislosti s dotacemi ministerstva školství byli tři lidé a jedna firma obviněni ze zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

Podle Bradáčové se domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků konají "na řadě míst v Praze i v dalších městech". Provádějí je policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Stíhání se týká trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. 

„Trestní stíhání třech fyzických a jedné právnické osoby jako obviněných ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 256 trestního zákoníku a porušení povinnosti při správě cizího majetku podle § 220 trestního zákoníku, spáchaných v souvislosti s dotačními programy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti státní podpory sportu," napsala Bradáčová s tím, že - s ohledem na úkony trestního řízení - zatím nebude uvádět bližší informace.

Za sjednání výhody hrozí půl roku až tři roky odnětí svobody, úřední osoby, které si za výhodu nechají slíbit majetkový nebo jiný prospěch, však soud může potrestat až deseti lety za mřížemi. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou velkého rozsahu lze uložit dva až osm let vězení.

Sport od ministerstva dostává ročně dotaci kolem deseti miliard korun. Nejvíc peněz proudí právě do fotbalu, který si přijde na 526 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

Michal Sobotka, Jaroslav Plašil, Tomáš Kohout, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme