Policie zadržela šéfa španělského fotbalu Villara i jeho syna. Podezřívá je z korupce

Korupční aféra nejspíš postihne také španělský fotbal. Policie totiž v dopoledních hodinách zatkla šéfa místní asociace Ángela Maríu Villara i další členy. Všichni jsou podezřelí ze zpronevěry, korupce a podvodu. Podle agentury AP vyšetřovatelé zjišťují v kancelářích informace o financování svazu.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid (Aktualizováno: 11:33 18. 7. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain

Společně s Villarem policie zatkla také jeho syna Gorku a další tři lidi, včetně viceprezidenta svazu pro ekonomiku Juana Padróna. Policie vtrhla do kanceláří Španělské fotbalové federace (RFEF) v Madridu, aby zde zahájila protikorupční vyšetřování.

Ángel María Villar

Ángel María Villar je šéfem španělského fotbalu, který vede od roku 1988. V květnu letošního roku byl poosmé za sebou pověřen jeho vedením. Současně také dělá viceprezidenta FIFA i UEFA.

Španělská policie očekává, že počet zadržených osob by se měl vyšplhat na tucet. Celá akce probíhá podobně, jako v případě razie policie do sídla Fotbalové asociace ČR. Podle listu elmundo se všichni zaměstnanci pohybují na chodbách a nemají přístup ke svým počítačům.

Všichni jsou obvinění z korupce, zpronevěry a podvodu, což uvedla policie ve svém prohlášení. RFEF situaci zatím nekomentovala. Ángel María Villar je zároveň viceprezidentem FIFA i UEFA. Španělskému fotbalu šéfuje téměř třicet let a řídit ho měl do roku 2020.

„Víme o zprávách o panu Villarovi. V této chvíli ale nemáme žádný komentář," uvedla v tiskové zprávě UEFA. Villar je považován za vlivného funkcionáře. V listopadu 2015 dostal pokutu 25 tisíc švýcarských franků, protože nespolupracoval při vyšetřování přidělení fotbalového mistrovství světa 2018 do Ruska.

Vyšetřování začalo už na počátku roku 2016. Proti Villarovi je v Madridu vedeno ještě jedno řízení. Z postu šéfa RFEF totiž údajně zvýhodňoval kluby Recreativo Huelva a Marino.

Michal Sobotka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme