Portugalsko s Mexikem si zahrají semifinále Konfederačního poháru. Domácí Rusové končí

Do semifinále Poháru FIFA postoupili ze skupiny A po dnešních výhrách fotbalisté Portugalska a Mexika. Portugalci porazili Nový Zéland jasně 4:0 a o skóre skupinu vyhráli, Mexiko si s hostitelskou ruskou reprezentací poradilo 2:1. O postupujících ze skupiny B se rozhodne v neděli, Chile i Německu stačí získat bod.

Tento článek je více než rok starý.

Kazaň/Petrohrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Mexika slaví postup přes Rusko.

Fotbalisté Mexika slaví postup přes Rusko. | Zdroj: Reuters

V šesté minutě zápasu s Mexikem žádali ruští fotbalisté penaltu, zákrok na Žirkova ale rozhodčí Al Mirdásí jako faul neposoudil. Stejně dopadli domácí také v 19. minutě, kdy Smolovův pád ve vápně rozhodčí zkontrolovali na videu, ale pokutový kop nenařídili.

V polovině prvního dějství ruská reprezentace soupeře zatlačila a otevřela skóre. Fjodor Smolov nastřelil tyč, pokus Alexandra Samedova už ale skončil za zády brankáře Guillerma Ochoy. Za pět minut Mexiko z první příležitosti vyrovnalo. Guardadův přímý kop gólman Igor Akinfejev vyrazil, po následném dalekonosném centru jej ale hlavou překonal stoper Néstor Araujo.

Krátce po přestávce Samedov znovu rozvlnil mexickou síť, gól však neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně ale posléze otálel s odkopem Akinfejev, čehož využil Hirving Lozano a otočil skóre. O chvíli později ruského brankáře překonal také Héctor Moreno, video ale prokázalo, že gólu předcházel ofsajd.

V 68. minutě zkomplikoval domácím situaci Jurij Žirkov, který dostal za faul loktem druhou žlutou kartu. Přesto mohli Rusové vyrovnat, střídající Dmitrij Poloz nacentroval na dalšího čerstvého hráče Igora Smolnikova, ten však přestřelil branku. Po 16 letech tak hostitelský tým nepostoupil ze skupiny, v roce 2001 se to nepovedlo Jižní Koreji.

„Ukázali jsme tu dobrý fotbal. Děláme kroky správným směrem," poznamenal po vyřazení ruský trenér Stanislav Čerčesov. „Čelili jsme soupeři, který musel vyhrát a neměl co ztratit. Odehráli jsme zápas velmi dobře. Budujeme tým, který ukazuje, že může hrát proti komukoli. Pro mexický fotbal to bylo důležité vítězství," konstatoval kouč Mexika Juan Carlos Osorio.

Nový Zéland držel v první půlhodině s favorizovaným Portugalskem krok, přestál i šanci Cristiana Ronalda, který trefil hlavou břevno. Pak ale portugalský kapitán proměnil penaltu po zákroku na Danila Pereiru a vstřelil 75. gól za národní tým. Vzápětí přidal druhý gól po Eliseuově přihrávce Bernardo Silva.

V druhé půli Jihoevropané drželi náskok, Novozélanďany několikrát zachránil gólman Stefan Marinovic, deset minut před koncem už ale nestačil na střelu Andrého Silvy. V nastavení zkompletoval skóre na 4:0 střídající Nani. Záložník Joao Moutinho tak prožil povedený jubilejní 100. zápas za reprezentaci.

„Varoval jsem hráče, aby nenechávali soupeře vyhrát balony ve vzduchu, a tým zareagoval dobře. Nový Zéland si zasloužil skórovat, je to celek s výborným přístupem a schopnostmi," řekl portugalský trenér Fernando Santos. „Za stavu 0:2 jsme drželi obstojné skóre, nakonec jsme to ale nedokázali. Měli jsme na hřišti tři útočníky, na což jsme v závěru doplatili," uvedl jeho protějšek Anthony Hudson, podle jehož slov je Portugalsko favoritem turnaje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme