Poškodili nás sudí, zlobí se v Jihlavě. Penaltu v závěru dorostenecké ligy budou řešit komise FAČR

Se slzami v očích opouštěli mladí fotbalisté Jihlavy Karvinou po posledním zápase nejvyšší dorostenecké soutěže. O prohře 1:2 a přímém sestupu totiž rozhodl pokutový kop v nastaveném čase. Vedení klubu z Vysočiny se domnívá, že rozhodčí Petr Mikula nařídil penaltu neoprávněně a obrátilo se na FAČR.

Tento článek je více než rok starý.

Karviná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační obrázek).

Fotbal (ilustrační obrázek). | Zdroj: ČTK

„Za pětadvacet let mého působení u mládežnického fotbalu jsem nezažil něco takového, co se v sobotu událo v Karviné. Nejen já jsem měl pocit, že hlavní rozhodčí Petr Mikula a první asistent Dušan Možíš od první minuty svými výroky po celý zápas poškozovali náš tým. Jejich výkonem byl ovlivněn nejen náš zápas, ale i regulérnost celé I. dorostenecké ligy," říká Josef Mokrus, sportovní manažer mládeže Vysočiny Jihlava.

Za škrcení rozhodčího si Švancara z okresního přeboru nezahraje tři roky

Číst článek

Klubu se výkon rozhodčího a prvního asistenta nelíbil v průběhu celého zápasu, klíčová ale byla situace v nastaveném čase, kdy hlavní sudí nařídil pokutový kop. Ten domácí Karviná proměnila, vyhnula se baráži a zároveň odsoudila Jihlavu k přímému sestupu.

„Míč směřoval mimo pokutové území směrem k rohovému praporku. Hráč domácích byl přidržen rukou hráčem hostí, čímž ztratil stabilitu a upadl," uvádí v oficiálním zápise o utkání rozhodčí Petr Mikula.

Na Vysočině si myslí, že penalta byla nařízená nesmyslně a naopak se domácí dopustili útočného faulu. Svůj pohled dokládají záznamem klíčové situace. Na ne úplně průkazném videu je vidět skrumáž před jihlavskou brankou a několik pádů. Těsně před odpískáním penalty záběr ukazuje napnutý modrý dres zřejmě drženého hráče Vysočiny, až pak následuje pád hráče Karviné. Záběr neprokazuje, že by byl držen on.

Rozhodčí Mikula zápas takřka okamžitě po proměněné penaltě ukončil a vysloužil si ostré reakce ze strany hráčů, realizačního týmu i funkcionářů Jihlavy. Sudí vyloučil jednoho z hráčů a vykázal vedoucího mužstva, oba za vulgární urážky.

Proto budou zápas Karviné s Jihlavou řešit orgány FAČR, konkrétně komise rozhodčích, které jsou součástí řídících komisí pro Čechy i Moravu, dále také disciplinární komise při řídící komisi pro Čechy. Podle Martina Gregora z úseku komunikace FAČR by jejich rozhodnutí mělo být známo během dneška (středy).

Oficiální stížnost zároveň podala i Jihlava. „ Je nám jasné, že sportovní pád zřejmě neodvrátíme. Jsme ale přesvědčeni, že musíme chránit naše hráče a klub a vymezit se proti takovýmto selháním. Pevně věříme, že komise přijmou opatření, aby k takovým excesům v budoucnu již nedocházelo," říká Josef Mokrus.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme