Poslední góly a sbohem, fotbale. Pelé se před 40 lety rozloučil s kariérou

Brazilce Pelého obdivovali fotbaloví fanoušci po celém světě. Do historie se zapsal jako jedna z legend svého sportu. Legendární hráč přesně před 40 lety ukončil kariéru, během které si získal obrovský respekt.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 19:32 1. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pelé v dresu New York Cosmos

Pelé v dresu New York Cosmos | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Pro mě byl Pelé fotbalista číslo jedna na světě," prohlásil legendární český hráč Josef Masopust o ikoně světového fotbalu, která je možná historicky největší hvězdou tohoto sportu.

První zápas českého fotbalu se hrál v Roudnici před 130 lety. Nebo ne? Historici se rozcházejí

Číst článek

Brazilce znají snad všichni fanoušci fotbalu. Edson Arantes do Nascimento se třikrát stal mistrem světa a během kariéry dal víc než 1280 gólů.

Poslední ze svých gólů dával Pelé za New York Cosmos, kam přišel v roce 1975, i když před tím už jednou kariéru ukončil.

Definitivní sbohem pak bylo 1. října 1977 při přátelském utkání mezi newyorským týmem a brazilským Santosem, ve kterém legendární fotbalista odehrál celou předchozí kariéru. Utkání sledovalo na stadionu více než 75 tisíc diváků. Pelé dal dva góly, za každý tým jeden.

„Chci využít téhle příležitost, abych vás požádal - v tuhle chvíli, kdy na mě kouká svět - věnujte víc pozornosti mladým, dětem po celém světě. Tolik je potřebujeme. Chci vás požádat - protože věřím, že láska je důležitější než jakákoli jiná věc, kterou si můžeme vzít od života, všechno ostatní pomine - tak vás chci požádat, třikrát se mnou zopakujte: Láska! Láska! Láska!,“ skandovali před zápasem fanoušci s Pelém.

V tu chvíli ještě udržel emoce, po utkání už ale v rozhovoru pro televizní stanici ABC prakticky nemohl dojetím mluvit a z dochovaného záznamu je slyšet pouze vzlykot.   

Pro Pelého tímhle momentem skončila více než dvacetiletá profesionální kariéra, při které bavil fanoušky po celém světě a zapsal se do historie jako fotbalová legenda.

Pelé, který v závěru října, oslaví 77. narozeniny, měl vloni zapalovat v Riu olympijský oheň, ale omluvil se. V předchozích letech ho trápily zdravotní potíže. Podrobil se operacím ledvinových kamenů, močových cest a bederní páteře.

Mirko Vasić, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme