UEFA zrušila pravidlo o venkovních gólech, novinka platí od příští sezony evropských pohárů

Unie evropských fotbalových asociací zrušila pravidlo o gólech vstřelených na hřišti soupeře, které ve vyřazovací části pohárů rozhodovalo o postupu při nerozhodném skóre. UEFA to oznámila po čtvrtečním zasedání výkonného výboru.

Nyon Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Manchesteru City se radují z gólu do sítě soupeře

Fotbalisté Manchesteru City se radují z gólu do sítě soupeře | Zdroj: Reuters

Pravidlo bylo zavedeno v sezoně 1965/1966 a podle předsedy UEFA Aleksandera Čeferina je zastaralé. „Už neplní původní smysl, protože domácí týmy zejména v prvních zápasech kvůli němu hrají opatrně, aby nedaly soupeři před odvetou výhodu,“ uvedl na webu unie.

Reakce na Ronalda, Pogbu a Locatelliho: ‚Žádné další přesouvání lahví od sponzorů,‘ vyzvala hráče UEFA

Číst článek

„Pravidlo také bylo kritizováno jako nespravedlivé, protože pokud domácí tým v prodloužení inkasoval, musel pak vstřelit dvě branky. Navíc je na místě říct, že domácí prostředí dnes už není tak výrazná výhoda jako v minulosti,“ dodal Čeferin.

Po zrušení pravidla nyní bude při nerozhodném skóre v pohárových dvojzápasech následovat prodloužení a případně penaltový rozstřel.

Branky ze hřiště soupeře zůstanou jako jedno z kritérií pro určení konečného umístění v tabulce, ale už se nebudou počítat góly ze vzájemných zápasů, ale ze všech utkání.

„Zrušení gólů ze soupeřova hřiště jsme za poslední roky řešili několikrát. A i když nepanuje stoprocentní shoda, tak pravidlo kritizovala řada trenérů, činovníků i fanoušků. Proto jsme došli k závěru, že už není správné, aby branka z venku měla větší hodnotu než gól vstřelený doma,“ řekl Čeferin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme