Před 35 lety se odehrála jedna z největších sportovních tragédií. O život přišlo 66 fanoušků

Přesně před 35 lety se v Rusku odehrála jedna velká sportovní tragédie. Při fotbalovém utkání Poháru UEFA mezi Spartakem Moskva a nizozemským Haarlemem zemřelo v tlačenici na tribunách stadionu v Lužnikách 66 lidí. Tehdejší Sovětský svaz se jednu z největších tragédií v historii sportu snažil ututlat a počet obětí oficiálně přiznal až po pádu železné opony.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion v Lužnikách při atletickém mistrovství světa v roce 2013

Stadion v Lužnikách při atletickém mistrovství světa v roce 2013 | Zdroj: ČTK

„Asi dva roky nás sledovali vždycky, když jsme šli na hřbitov. Šla jsem kolem všech hrobů a nechávala tam dopisy. Chtěla jsem se dostat do kontaktu s ostatními rodiči,“ řekla v dokumentu televize ESPN matka jedné z obětí. Sovětské úřady nechtěly, aby na některém z moskevských hřbitovů vznikl památník obětem neštěstí. Mrtví byli proto pohřbeni na více místech v Moskvě.

Nabídka, která se neodmítá. Zdiskreditovaného Seppa Blattera pozval na MS v Rusku prezident Putin

Číst článek

„Když jsem chtěla, aby na náhrobní kámen napsali, že byl tragicky zabit na stadionu v Lužnikách, dlouhou dobu odmítali. Ale protože jsem byla tak vytrvalá, tak tam ten nápis nakonec je,“ dodala.

Jednou z příčin tragédie bylo mrazivé počasí. V desetistupňovém mrazu sněžilo a pořadatelé otevřeli pouze dvě ze čtyř tribun na nezastřešeném stadionu. Většina lidí se vtěsnala na tribunu, která byla nejblíž stanici metra. Domácí Spartak brzy vedl 1:0 a kvůli zimě se pak několik stovek fanoušků rozhodlo opustit zápas před koncem. Po druhém gólu domácích se ale diváci začali do ochozů vracet a na namrzlém schodišti narazili na fanoušky mířící opačným směrem. Pod náporem masy povolilo zábradlí, lidé začali padat a šlapat po sobě. V tlačenici zemřelo 66 lidí a dalších 61 se zranilo.

Policie a pořadatelé bezprostředně po neštěstí odpovědnost za událost popřeli. Stejný názor zastával i mnoho let po pádu železné opony tehdejší generál Nikolaj Merikov. „Milice nenese žádnou vinu. Řeknu to znovu: Byl to někdo v davu. Celá masa lidí se hrnula a pak začali padat. Tím vznikla široká bariéra. Všechny východy byly otevřené,“ popisoval situaci Merikov.

To ale vyvrátil tehdejší zaměstnanec nizozemského velvyslanectví v Moskvě Henk van Gelderen. Podle něj policie povolila otevřít jen jeden velmi úzký východ.

Soud nakonec z tragédie obvinil čtyři muže ze správy stadionu, kterým udělil tříletý nepodmíněný trest. Později všichni dostali amnestii. Dnes neštěstí v Lužnikách připomíná přímo u stadionu památník.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme