Premier League sužuje velký počet zranění. Někteří trenéři v Anglii volají po návratu pěti střídání

Christian Pulišić, Virgil van Dijk, Joe Gomez nebo Danny Ings. To jsou jména několika fotbalistů hrajících anglickou Premier League, kteří budou svým týmům chybět kvůli zranění. A nejsou sami. Počet zraněných fotbalistů se v této sezoně výrazně zvýšil, uvádí server BBC. Podle něj za to můžou nahuštěný program a zkrácená pauza mezi touto a minulou sezonou. Někteří trenéři už začali volat po opětovném zavedení pěti střídání místo tří.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Evertonu Jordan Pickford trefuje obránce Liverpoolu Virgila van Dijka. Tím mu způsobil zranění kolene, které ho vyřadilo na většinu sezóny

Brankář Evertonu Jordan Pickford trefuje obránce Liverpoolu Virgila van Dijka. Tím mu způsobil zranění kolene, které ho vyřadilo na většinu sezóny | Zdroj: Reuters

Dalo by se říct, že za všechno může koronavirus. Kvůli němu byla pauza mezi sezonou 2019/20 a 2020/21 zkrácena z dvanácti týdnů na sedm.

Zápasy jsou zároveň více nahuštěné, protože už 11. června 2021 začíná evropský šampionát. Týmy tak budou hrát víc zápasů uprostřed týdne. Navíc nejlepší kluby také hrají evropské poháry a řada hráčů reprezentuje své země.

Ronaldo zpátky do Anglie? Juventus řeší dopad pandemie, Portugalec by mohl zamířit ‚ke svým‘

Číst článek

To jsou podle bývalého fyzioterapeuta londýnského Arsenalu a Anglie Garyho Lewina důvody, proč je v této sezoně více hráčů zraněných. Podle stránky premierinjuries.com, která eviduje zraněné hráče v anglické nejvyšší soutěži, došlo v prvních osmi kolech letošní sezony například ke 103 svalovým zraněním. To je oproti stejnému období loni nárůst o 16 procent.

„Pokud se z minulého zápasu plně nezotavíte, nastoupí únava a zvýší se počet svalových zranění, protože pokud máte unavené svaly a znovu je zatížíte, přetrhnou se,“ řekl Lewin pro BBC.

Shaw i Alexander-Arnold

Velký problém je to například pro Liverpool, a to především pro jeho defenzivu. Na většinu sezony přišel o nejdražšího obránce a lídra defenzivy Virgila van Dijka, jeho kolegu Joa Gomeze, kteří mají za sebou operaci zraněných kolen, a Trent Alexander-Arnold má problémy s lýtkem. Aby toho nebylo málo, tak i záložník Fabinho hlásí problémy s podkolenní šlachou.

Zranění se nevyhnula ani dalším z velkých týmů. Manchesteru City se sice po zranění svalů na noze už vrací hvězdný útočník Sergio Aguero, ale nově má problémy s podkolení šlachu obránce Nathan Ake. Podobné zranění vyřadilo nejméně na měsíc i obránce Manchesteru United Luka Shawa.

Se zraněním podkolení šlachy má problém také americký útočník Chelsea Christian Pulišić. Čtvrtý Southampton bude kvůli zranění kolena šest týdnů postrádat útočníka Dannyho Ingse, který v pěti zápasech nastřílel pět gólů. Vedoucí Leicester pak postrádá celkem čtyři hráče: obránce Caglara Soyuncu a Ricarda a záložníky Wilfreda Ndidiho a Daniela Amarteye.

Návrat k pěti střídání

Současná situace se samozřejmě nelíbí trenérům. Ole Gunnar Solskjaer z Manchesteru United si například ztěžoval, že jeho tým musí nastoupit v sobotu proti Evertonu, přestože se jeho tým po utkání Ligy mistrů vrátil z Turecka až ve čtvrtek ráno.

Konečně jsem skóroval, radoval se Souček po vítězné trefě. Trenér Moyes zažil další nápor na srdce

Číst článek

Trenéři Liverpoolu a Manchesteru City Jürgen Klopp a Pep Guardiola už vyzvali k tomu, aby Premier League změnila rozpis zápasů a opět umožnila týmům v zápase střídat až pět hráčů. Nápor by se tak rozložil na větší počet fotbalistů. Svou podporu už jim vyjádřili i Solskjaer a trenér Chelsea Frank Lampard.

Obrátil také trenér Tomáše Součka a Vladimíra Coufala David Moyes. Kouč West Hamu byl původně zastáncem třech střídání, ale nyní řekl, že si to rozmyslel.

Podle generálního manažera Premier League Richarda Masterse je ale návrat k pěti střídání nepravděpodobný. Kluby tuto možnost už dvakrát odmítly. Naposledy hlasovalo pro 11 týmů. Pro jakoukoliv změnu pravidel ale musí hlasovat 14 týmů. Podle ostatních devíti větší počet střídání zvýhodňuje silnější týmy s kvalitních náhradníků. Premier League je přitom jediná z nejlepších lig v Evropě, která se vrátila ke třem střídání.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme