Přežil mnichovskou havárii, dovedl Anglii k titulu. Fotbalista Bobby Charlton slaví 80. narozeniny

Dnes osmdesátiletý Bobby Charlton patří k fotbalovým legendám - s Anglií vyhrál v roce 1966 mistrovství světa a ve stejný rok dostal také Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Jeho kariéru, kterou spojil s klubem Manchester United, ale také ovlivnila jedna tragická událost.

Londýn, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobby Charlton a Gareth Southgate

Bobby Charlton a Gareth Southgate | Zdroj: Reuters

Fotbalistu Roberta Charltona, kterému v Anglii neřekne nikdo jinak než sir Bobby, ovlivnila na začátku jeho kariéry velká tragédie. Letadlo, kterým se v roce 1958 hráči Manchesteru United vraceli z utkání tehdejšího poháru mistrů evropských zemí, havarovalo na letišti v Mnichově.

Charlton měl štěstí a spolu s dalšími dvaceti pasažéry přežil, dalších 23 jich zemřelo.  

„Byla to neuvěřitelná tragédie. Euforie z vybojovaného postupu do semifinále se záhy změnila v obrovské neštěstí. Najednou se všechno změnilo, klub už nikdy nebyl stejný,“ vzpomínal na nehodu Bobby Charlton. 

Bobbymu Charltonovi popřála i celá anglická reprezentace | Zdroj: Reuters

Po krátkém pobytu v nemocnici se do Manchesteru vrátil a v dalších letech se stal jednou z vůdčích osobností. To samé platilo o anglické reprezentaci - s tou v roce 1966 získal první a také zatím poslední titul mistrů světa.

Přispěl k němu zejména skvělým výkonem v semifinále proti Portugalcům, které Anglie vyhrála 2:1. „Dal jsem dva góly a najednou jsme byli ve finále. Bylo jedno, proti komu budeme hrát, došli jsme tak daleko, že jsme prostě nemohli prohrát,“ vzpomínal.

Anglie ve finále porazila NSR 4:2 po prodloužení, a to i díky kontroverznímu gólu, o kterém se dodnes spekuluje, jestli míč přešel celým objemem brankovou čáru.

Bobby Charlton byl v té době na vrcholu, s Manchesterem vyhrál anglickou ligu v letech 1965 a také 1967. O rok později se stali šampiony Poháru mistrů evropských zemí. Sir Bobby odehrál v dresu rudých ďáblů 758 zápasů a vstřelil 249 gólů. I proto patří k fotbalovým legendám, které ovlivnily několik generací hráčů i fanoušků.

„Moje křestní jmena jsou David Robert Joseph. Joseph je po dědečkovi a Robert, protože můj táta byl velký fanda Manchesteru a Bobbyho Charltona. Takže mám jedno jméno jako sir Bobby,“ vypráví bývalá ikona Manchesteru David Beckham. I to může posloužit jako důkaz toho, jak velkým fotbalistou dnes osmdesátiletý Bobby Charlton byl.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme