Přístup dětí je v Německu úplně odlišný než u nás, líčí fotbalista, o kterého se zajímá Bayern

Splnit si velký sen, zahrát si v zahraničí a obléknout dres Bayernu Mnichov. Takové přání má čtrnáctiletý střední záložník žákovského týmu Jablonce Michal Černák. Není daleko k tomu, aby se mu přání vyplnilo. V Německu absolvoval dvě stáže a v budoucnu by mohl právě do hlavního města Bavorska zamířit.

Jablonec nad Nisou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Černák má za sebou tréninkové kempy v Bayernu Mnichov.

Michal Černák má za sebou tréninkové kempy v Bayernu Mnichov. | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„V zimě jsme jeli s Jabloncem na turnaj do Německa, kde jsme hráli proti Bayernu. Jejich trenérovi se můj výkon líbil a pozval mě na přípravné kempy,“ líčí pro Radiožurnál prvopočátek zájmu německého velkoklubu Michal Černák. Nebyl to jen slib. Z Bayernu skutečně přišlo pozvání na dva přípravné kempy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Michala Černáka se zajímá i Bayern Mnichov

Fotbalu se jablonecký talent věnuje sedm let. „První kemp byl jen o technice, navíc jsem si prohlédl zázemí. Druhý už byl zaměřený na fyzičku, takže byl hodně náročný,“ popisuje. Žák aktuálně deváté třídy jablonecké základní školy v Mozartově ulici byl z přístupu k tréninku v Mnichově nadšený. Všichni všechno dělali naplno. Nikdo si nedovolil nic ošidit.

„Chtěli být nejlepší. Minutu do konce jsme prohrávali o dva góly, ale jezdilo se naplno. V tom je velký rozdíl,“ říká čtrnáctiletý fotbalista. Do Mnichova cestoval za doprovodu rodičů. Tatínek Martin byl na syna patřičně pyšný. Snaží se ho ale držet při zemi. „Je velká čest, že se o něj zajímá takový velkoklub. Uvidíme, jestli takový zájem bude i v dalších letech,“ povídá.

Podmínky předního evropského klubu si tak nevyzkoušel jen syn, ale také Martin Černák. „Obrovský zážitek. Na rozdíl od tréninků v Čechách jsou zdejší děti hrdé, že na sobě mají dres Bayernu. Mají na aktivitu úplně jiný pohled než mladí u nás v České republice,“ tvrdí.

Cesta k tomu, aby se mladý hráč skutečně do Bayernu dostal, bude ještě dlouhá. Sám Michal ví, že nic není zadarmo. Fotbalu se snaží dát všechno. Ví také, na čem musí zapracovat. „Techniku i střelu mám dobrou, potřebuji větší tah na bránu. Když ho zlepším, můžu zapadnout,“ je přesvědčen.

Jednou se v Bayernu možná prosadí, což se českým fotbalistům z dlouhodobého hlediska nedaří. David Jarolím působil v Mnichově od roku 1997 do roku 2000, ale za německý velkoklub odehrál jediný zápas. V dorosteneckém věku zde působil ještě tehdejší talent českého fotbalu David Gögh.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme