Proslavil se vynikajícími zákroky a helmou. Brankář Petr Čech slaví 35. narozeniny

Fotbalový brankář Petr Čech slaví v sobotu pětatřicáté narozeniny. Během své bohaté kariéry posbíral mnoho úspěchů, ale nevyhnulo se mu ani nebezpečné zranění, kvůli kterému nosí od roku 2007 na zápasy ochrannou helmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Arsenalu Petr Čech

Brankář Arsenalu Petr Čech | Zdroj: Reuters

Kritický okamžik v kariéře Petra Čecha přišel na podzim v roce 2006 - český brankář se v zápase Premiere League srazil Stephenem Huntem z Readingu a nebezpečně si poranil lebku. Zpátky na trávník se vrátil začátkem roku 2007 s dnes už charakteristickou helmou na hlavě, na kterou si ale musel zvykat. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Brankář Petr Čech slaví 35. narozeniny.

„Máte zakryté uši, kůži a vším vnímáte prostor okolo sebe, takže v tomhle jsem se musel naučit orientovat trošku jinak. Na začátku jsem s tím měl problém," vracel se k helmě v rozhovoru pro Radiožurnál Petr Čech.

Musel se přizpůsobit. Na nejvyšší úrovni je možná jediným brankářem, který chytá v helmě. I přesto, že od zranění uplynulo jedenáct jet, nesundává ji. Není to z opatrnosti, bez ní zkrátka chytat nemůže.

„Není to pro to, že by to byla nějaká image nebo že bych se bál, ale bez helmy mě doktor prostě hrát nenechá. Risk, že bych mohl přijít k další velké újmě na zdraví, pořád existuje. To je vlastně jediný důvod, proč ji nosím.“

I s helmou na hlavě dosáhl český brankář na mnoho úspěchů. V roce 2012 hrál s Chelsea finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Po devadesáti minutách byl stav 1:1 a hrálo se prodloužení. V něm kopal Bayern penaltu. K té se postavil Arjen Robben. Čech Robbenovu penaltu zlikvidoval, v závěrečném rozstřelu chytil další dvě a především díky němu Chelsea slavila titul v Lize mistrů.

„Člověk ví, že když se do poslední chvíle snaží, že se to může podařit. Ve chvíli, kdy jsme vyrovnali, tak člověk věří, že máme pořád šanci." Čech tuto šanci využil a stal se čtvrtým českým fotbalistou, který pozvedl nad hlavu pohár pro vítěze nejprestižnější fotbalové soutěže. Nic z toho se ale nemuselo stát - po srážce s Huntem mohl klidně ukončit kariéru, ale bojoval dál.

V dresu Arsenalu odehrál český brankář čtyřstý zápas v anglické nejvyšší soutěži a připsal si jubilejní 190. nulu. Na své sobotní narozeninové oslavě může klidně helmu odložit, ale v neděli 21. května - v zápase proti Evertonu - bude Petr Čech hájit tři tyče opět s ochranným doplňkem na hlavě.

David Prouza, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme