První ostrý test videorozhodčího ve fotbale v Česku. K spornému momentu ale v juniorské lize nedošlo

Český fotbal má za sebou první ostrý test videorozhodčího. V pondělním utkání juniorské ligy mezi Spartou a Jabloncem (4:0) v Praze na Strahově však Roman Hrubeš nemusel s hlavním sudím konzultovat žádnou spornou situaci. Zápas proto do budoucna poslouží především jako materiál pro další přípravu rozhodčích.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační obrázek).

Fotbal (ilustrační obrázek). | Zdroj: ČTK

Ligová fotbalová asociace, která řídí české profesionální soutěže, v této sezoně zkouší video v juniorské lize. Od jara by ho pak chtěla zavést minimálně v jednom utkání z každého kola první ligy. Z dalších evropských soutěží už videorozhodčí pomáhá řešit nepřehledné situace například v bundeslize.

Revoluce ve fotbalové lize. Nejpozději od jara chce využívat videorozhodčí

Číst článek

„Jednou variantou je situace, kdy hlavní rozhodčí může iniciovat dotaz na videorozhodčího, zda pochybil či ne," popsal spolupráci Hrubeš. „Druhá situace je taková, kdy videorozhodčí zachytí vážné a jasné pochybení, a doporučí hlavnímu rozhodčímu přezkoumání dané situace. Dá mu doporučení a vybere nejlepší záběr k přezkoumání," dodal.

V běžném provozu má videorozhodčí k dispozici osm až jedenáct kamer, v současné zkušební fázi je jich pět. Posuzovat může penaltové zákroky, dosažené branky včetně ofsajdových situací, vyloučení rovnou po červené kartě nebo chybnou identifikaci hráče.

Ani jednu z těchto situací však hlavní sudí duelu Sparty s Jabloncem Ondřej Pechanec s Hrubešem řešit nemusel. „Přesto budeme některé situace reportovat mezinárodní pravidlové komisi," uvedl Hrubeš. „Utkání bylo přínosné i v tom smyslu, že díky němu disponujeme materiály pro přípravu videorozhodčích i rozhodčích na hrací ploše," přidal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme