Fotbalový rozhodčí Kocián se nemusí omlouvat Berbrovi s Damkovou

Fotbalový rozhodčí Radek Kocián se nemusí za výroky v médiích omlouvat místopředsedovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanu Berbrovi a bývalé šéfce komise rozhodčích Dagmar Damkové. Rozhodl o tom dnes v Brně Okresní soud pro Brno-venkov. Berbr s Damkovou žalují více lidí včetně rozhodčích. Už dříve neuspěli například ve sporu s Antonínem Kordulou.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace

Roman Berbr | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kocián na podzim roku 2015 v otevřeném dopise adresovaném tehdejšímu předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi podpořil jiného sudího Libora Kovaříka a naznačil, že právě Berbr stál v roce 2012 za jeho koncem v roli ligového rozhodčího. Uvedl, že Berbr prostřednictvím své partnerky Damkové ovládá a ovlivňuje rozhodčí, deleguje je na zápasy, zastrašuje je a ponižuje. Informace se pak objevily v médiích.

Bývalý rozhodčí Kordula se Berbrovi s Damkovou omlouvat nemusí, rozhodl soud

Číst článek

Berbr s Damkovou požadovali uveřejnění omluvy na úvodních stránkách vícero médií, například v Blesku nebo Mladé frontě Dnes, ale také v ČTK. Samosoudkyně Irena Hladíková ale jejich žalobu zamítla. Přihlédla k rozhodnutí soudů v obdobné kauze jiného rozhodčího, který se za výroky omlouvat nemusel.

Berbr s Damkovou už dříve neuspěli u soudu ve sporu s rozhodčím Antonínem Kordulou, po kterém požadovali omluvu za výroky v médiích. Kordula v roce 2015 naznačil, že rozhodčí neřídila Damková, ale Berbr, který k tomu neměl kompetence. Postupně se přidali další kritici, na které také dvojice podala žalobu.

Kordula uspěl u soudu nižších instancí a potvrdil to i v září Nejvyšší soud, který odmítl dovolání. Advokátka Berbra a Damkové Jana Gavlasová považuje dnešní rozhodnutí za neuvěřitelné. „Výroky napadané touto žalobou jsou odlišné od těch, kde byl žalovaný pan Kordula. Tady byli jiní svědci a jiné důkazy, takže opisovat od jiného soudu, kde se řeší jiné výroky a je jiná důkazní situace, je nesprávné a nesmyslné,“ uvedla Gavlasová. Míní podat odvolání a připomněla, že ve sporu s Kordulou už podala ústavní stížnost.

Kocián i jeho advokátka Michela Knytlová byli spokojení. „Těší nás, že jsme po třech letech dosáhli rozhodnutí, že soud dal za pravdu naší argumentaci. Nedávno skončila jedna z obdobných kauz, tím pádem soud neměl možnost se od právního posouzení odchýlit, skutkový status byl podobný,“ řekla Knytlová. Nesouhlasí s tvrzením Gavlasové, že je to jiný případ. „Kauza je samostatná, ale jsou tam styčné prvky, které je nutné posuzovat stejně. Je potřeba se držet nějaké linie, která byla tímto rozhodnutím dodržena,“ dodala Knytlová.

Kromě Korduly a Kociána požaduje Berbr s Damkovou u soudu omluvu po Liboru Kovaříkovi, který aféru odstartoval. Po něm chtějí i 800 000 korun. Po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtějí omluvu a 100 000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme