'Rajty, proč?' Sebevražda Františka Rajtorala šokovala spoluhráče i soupeře

Bývalý reprezentant a naposledy hráč Gaziantepsporu František Rajtoral se ve svém bytě oběsil. Na sociálních sítích toho litují a vzpomínají na něj spoluhráči i protihráči. Zároveň upozorňují, že o psychických problémech sportovců se příliš nemluví.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Rajtoral

František Rajtoral | Foto: FC Viktoria Plzeň

„Nic nezmírní bolest, která zasáhla celou viktoriánskou rodinu. Všechny góly, body, vítězství a tituly jsou v tuto chvíli nepodstatné, jsme zarmouceni odchodem velkého viktoriána, a především skvělého člověka a kamaráda. Rajty, díky za všechno," napsal v prohlášení Viktorie Plzeň její generální ředitel Adolf Šádek.

František Rajtoral odešel z jím řízené Plzně na začátku letošní sezony do tureckého Gaziantepu. Nedaleko turecko-syrských hranic nastoupil do dvaceti zápasů. V neděli ale přišla smutná zpráva, že nepřišel na večerní trénink a v jeho bytě pak našli jen bezvládné tělo.

Tragická zpráva z Turecka. Fotbalista Rajtoral spáchal sebevraždu

Číst článek

Rajtoralův čin vyvolal velkou odezvu na sociálních sítích. Na navenek usměvavého obránce vzpomínají spoluhráči z Plzně i soupeři z jiných týmů. „Můžeme být nepřátelé na hřišti, ale život je důležitější než všechno," napsal na Twitteru sparťanský bek Costa.

Zpráva dorazila jen několik hodin poté, co Sparta v souboji rivalů porazila právě Plzeň. Smutnou vzpomínku sdílel i další sparťan – Lukáš Vácha.

Důvody svého rozhodnutí znal zřejmě jen Rajtoral sám, v minulosti se ale vícekrát potýkal s únavovým syndromem. „Řekněte někomu, že jste unavený a že to dál nejde. To moc pochopení nezískáte. Lámal jsem to i přes únavu a to pak můžete buď zkolabovat, nebo vypnout," komentoval sám Rajtoral svůj boj při posledním návratu v roce 2014.

„O psychických problémech sportovců se moc nemluví. Nikdo to neřeší a nikoho to nezajímá. Pak to takhle dopadá. Když to někdo řekne narovinu, akorát se mu všichni smějou, že je blázen. Zlomená hlava je horší než zlomená noha," napsal na svůj twitterový účet další obránce a glosátor fotbalového dění Jan Rajnoch.

Soustrast vyjadřují nejen hráči, ale i celé kluby. Nejen ty, ve kterých František Rajtoral hrál. Jeho odchod zasáhl celé české fotbalové prostředí.

„Řekněte, že to není pravda. Jsem v šoku. Solidarita všech klubů, hráčů a fanoušků dokazuje, jak respektovaným hráčem a člověkem František byl," napsal obránce Dukly Jakub Podaný.

Vojtěch Man, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme