Rio de Janeiro schválilo v reakci na kauzu Vinícia zákon proti rasismu na fotbalových stadionech

Stát Rio de Janeiro schválil zákon, který umožňuje při projevech rasismu přerušení nebo ukončení fotbalových zápasů. Zákonodárci o tom rozhodli v reakci na kauzu brazilského reprezentanta a útočníka Realu Madrid Viníciuse Júniora, jenž se stal v uplynulé sezoně ve Španělsku několikrát terčem urážek.

Rio de Janiero Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinícius Júnior

Vinícius Júnior | Foto: Isabel Infantes | Zdroj: Reuters

Jak informovala agentura AFP, i v Brazílii vzrostl za poslední rok počet stížností na projevy rasismu na fotbalových stadionech. Podle autorů zákona je nutné posílit vzájemný respekt a boj proti diskriminaci. V plánu jsou rovněž protirasistické kampaně.

Rasistické urážky a pověšená figurína. Španělská policie zatýkala v kauze útoků na útočníka Vinícia

Číst článek

Vinícius Júnior se během sezony stal terčem rasistických urážek několikrát. Po posledním incidentu na konci května v duelu ve Valencii, v němž byl po potyčce v závěru utkání vyloučen, označil na twitteru španělskou ligu i celou zemi za rasistickou.

Trest za červenou kartu mu disciplinární komise nakonec zrušila.

Dvaadvacetiletý Brazilec je často cílem hanlivých pokřiků z tribun i provokací na hřišti. V únoru fanoušci Mallorky nazvali Viníciuse Júniora opicí a nenávistným komentářům čelila brazilská hvězda i v utkáních s Atléticem nebo Valladolidem.

Na konci ledna před čtvrtfinále Španělského poháru proti Atléticu se na mostě u tréninkového centra Realu objevila pověšená figurína v dresu Vincíuse Júniora. Španělská policie podezřelé z činu zatkla stejně jako další lidi, kteří čelí obvinění z rasismu na stadionech.

Španělská a brazilská reprezentace v rámci boje proti rasismu společně odehrají v březnu 2024 přátelský zápas. Jeho mottem bude „Una Misma Piel“, tedy „Stejná kůže".

ČTK, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme