Případ rasistického transparentu po zápase Slavie se odkládá. Policie nezjistila, kdo dal fotku na internet

Policie odložila případ rasistického transparentu, který v březnu po fotbalovém zápase Slavie s Glasgow Rangers někdo zveřejnil na internetu a který napadal záložníka glasgowského týmu Glena Kamaru. Člověka, který snímek dal na internet, policie nenašla. Ve středu to sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Pokud by se podle něj v budoucnu objevily nové informace, které by ukazovaly na pachatele, bude případ znovu otevřen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glen Kamara (vlevo) během potyčky s Ondřejem Kúdelou v utkání Evropské ligy

Glen Kamara (vlevo) během potyčky s Ondřejem Kúdelou v utkání Evropské ligy | Foto: ANDREW MILLIGAN | Zdroj: Reuters

Případ kriminalisté prověřovali pro podezření z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, za což v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení. Vyšetřování podle nich bylo časově náročné a spolupracovali na něm se zahraničními kolegy.

Sparta znovu pyká za rasismus. Fotbalový klub za pokřiky fanoušků v Plzni zaplatí 75 tisíc korun

Číst článek

Případ se stal na konci března. Na transparentu byl podle mluvčího nápis „Kamara - just a nigger“. Daněk už dřív uvedl, že kriminalisté zajistili kamerové záznamy, které byly pořízeny ještě před nafocením a zveřejněním transparentu, a v srpnu zveřejnili pátrání po mužích, kteří byli na záznamech zachyceni a se kterými potřebovali mluvit.

„Kriminalisté ztotožnili některé osoby na záběrech, nicméně jejich výslechy nepřinesly posun v prověřování a případ byl odložen. Nepodařilo se totiž ztotožnit osobu, která fotografii zveřejnila na internetu,“ uvedl dnes mluvčí.

Za urážku finského hráče tmavé pleti Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow dostal desetizápasový trest od UEFA obránce z pražské Slavie Ondřej Kúdela. Záložník Kamara poté, co mu český stoper cosi pošeptal, obvinil soupeře z toho, že ho nazval opicí.

Kúdela připustil, že finského hráče tmavé pleti počastoval vulgárně, ale rasistickou urážku popřel. Finskému záložníkovi, který po utkání v útrobách stadionu v Glasgow Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme