Remíza s Francií cenná jako titul mistra světa. Den slávy pro lucemburský fotbal, zářil trenér Holtz

Vysoké držení míče, 34 střel a žádný vstřelený gól. Fotbalisté Francie se v kvalifikaci na mistrovství světa postarali o pořádné překvapení. V domácím zápase i přes drtivou převahu nedokázali skórovat a pouze remizovali s Lucemburskem. Malá evropská země tak vybojovala historický výsledek. „Bod s takovým soupeřem je velkou raritou,“ řekl trenér Luc Holtz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Toulouse Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedělní večer v Toulouse byl výjimečný. Fotbalisté Lucemburska po závěrečném hvizdu proti Francii propukli v radost, jako kdyby sami vyhráli světový šampionát. Po 103 letech dokázali uhrát alespoň bod proti zemi galského kohouta. To vše jen tři dny po tom, co Francie smetla v Paříži Nizozemce 4:0.

Jiné město jako by přineslo smůlu na kopačky favorita. Francouzi vypálili celkem 34 střel. Dvě z nich trefily brankovou konstrukci, devět dalších pochytal brankář. Zbytek mířil mimo. Francie držela míč 74 % hry. Málo platné, gól nedala.

Mimochodem na remízu byl u sázkových kanceláří kurz před zápasem přibližně 45:1. „Na zápas jsme přijali sázky zhruba za 800 tisíc korun, 836 lidí vsadilo na nerozhodný výsledek, bez výjimky za malé částky,“ prozradil pro iRozhlas.cz vedoucí mediálního oddělení Tipsportu Václav Sochor.

„Je k nevíře, že jsme z tolika šancí neskórovali,“ stěžoval si kouč Didier Deschamps. Jako trenér národního týmu vyhrál 41 zápasů – nejvíce v historii. Jeho sestava přitom nebyla nijak oslabená. Hrál mladý Mbappé, nechyběli Pogba nebo Griezmann. Jen pro porovnání, základní jedenáctka domácích by na přestupovém trhu stála bezmála 401 milionů liber, zatímco lucemburská necelých 28 tisíc.

„Jsme zklamaní. Měli jsme získat tři body. Takhle musíme bojovat až do konce, ale pořád jsme v dobré pozici,“ připomněl Deschamps. Francie v kvalifikační skupině A vede o bod před Švédskem a všechny trumfy stále drží ve svých rukách. Čeká jí venku Bulharsko a doma Bělorusko. „Jsem optimista, ale ani po výhře nad Nizozemskem jsem nepropadl euforii,“ doplnil trenér Francie pro L’Equipe.

Relativní smutek jedněch překrývala radost druhých. „Je to den slávy pro celý lucemburský fotbal,“ uvedl trenér hostů Luc Holtz. S trochou štěstí mohl fotbalový trpaslík dokonce vyhrát. „I tak mluvíme o historickém výsledku. Bod s takovým soupeřem je velkou raritou a cenností,“ dodal.

Lucembursko dosud vyhrálo v kvalifikaci jeden zápas, když doma v minulém týdnu porazilo Bělorusko 1:0. Dvakrát po sobě tak dokázalo udržet čistý štít.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme