Revoluce v Bundeslize. Zápasy bude od příští sezóny řídit i žena

Česká fotbalová liga přeci jenom tu německou dokázala předstihnout. V Česku řídila zápasy žena už v roce 2003 a to Dagmar Damková. Německou soutěž tato výzva čeká v příští sezóně. První ženskou rozhodčí se stane Bibiana Steinhausová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain

„Teprve poznám, jestli další rok změní můj život, nebo ne. Jediné, co můžu v tuhle chvíli říct, že je to úžasná výzva a přichází na konci dlouhé cesty," říká osmatřicetiletá policistka.

Zkušeností má dost z druhé nejvyšší soutěže v Německu. Teď ji ale čeká mnohem větší výzva a další krok v kariéře. A také asi větší psychický nápor. Stejně jako ostatní rozhodčí v elitní soutěži bude pod drobnohledem.

„Bundesliga je úplně něco jiného, a proto jsem v posledních týdnech makala hodně intenzivně a zvyšovala požadavky sama na sebe. Dávala jsem daleko víc úsilí do tréninku. Nedělám si iluze, rychlost a intenzita Bundesligy budou stejně velkým skokem," přiznává Bibiana Steinhausová respekt.

Rozhodně ale nemá strach. Při pískání už zažila dost a i narážky, že ženy do fotbalu nepatří. Teď se musí vyrovnat hlavně se sportovními výzvami. A ohlasy na její posun do Bundesligy jsou od oznámení téhle věci, zdá se, především pozitivní.

„Byly reakce, nejenom z okruhu rozhodčích ale také z Bundesligy, od hráčů a trenérů, se kterými se budeme potkávat na hřišti. Byla skutečně pozitivní zpětná vazba a opravdová radost, že budeme takhle pracovat dohromady. Tohle mi ukazuje, že některé věci šly v minulých několika letech správným směrem," jmenuje Steinhausová faktory posilující její sebevědomí.

To bude potřebovat, vždyť pískat elitní fotbalisty je někdy těžká práce. V těch nejlepších soutěžích bude zatím německá policistka jako hlavní rozhodčí výjimkou, její příklad ale může a jistě bude inspirovat další.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme