Rivalita Sparty a Slavie překračuje hranice Prahy. 'U nás se dělila celá dědina,' vzpomíná trenér Hapal

Blíží se fotbalový zápas, o kterém se v Česku mluví víc než o těch ostatních, v domácí lize se utkají dva nejtradičnější týmy Sparta a Slavia. Oba kluby jsou z Prahy, ale jejich duel s trochou nadsázky rozděluje fanoušky po celé republice.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příští derby už se může hrát v rámci samostatné fotbalové ligy

Fotbalové derby pražských "S". | Zdroj: ČTK

Chuderov je menší obec kousek od Ústí nad Labem a malý je také výčep ve zdejší fotbalové klubovně. Dva kulaté znaky Sparty a Slavie tady ale jen sotva přehlédnete, z jednoho sudu točí pivo sparťanům, z druhého slávistům. Povzbudivé vzkazy pro fanoušky dvou největších českých klubů najdete i na toaletách, nad pisoáry s fotbalovými brankami a míči.

V sobotu čeká ligu derby pražských S. Sparta do něj jde s novým trenérem a Slavie z pozice favorita

Číst článek

Ano i tady se lidé dělí - a to hlavně při derby - na slávisty a sparťany, podobně jako na dalších místech republiky. Třeba v obci Břest na Kroměřížsku, odkud pochází současný trenér letenských Pavel Hapal.

„Prakticky celá země tím žije. Často i na malých vesnicích. Já jsem rodák z Břestu, tam se celá dědina dělila na slávisty a sparťany. Tak to fungovalo a tak to podle mě funguje i dnes. Je to určitě sledovaný zápas nejen pro lidi z Prahy, ale i pro lidi z daleké Moravy,“ říká Hapal.

Možná si vzpomínáte na nejrůznější sázky i na to, jak osamocení byli ve vašem školním kolektivu třeba fanoušci Dukly oproti těm, kteří drželi palce jednomu z pražských "S". Kluby přátel Slavie a příznivci Sparty mají pobočky po celé republice, pořádají plesy a také zájezdy na utkání. Ať je postavení celků v tabulce jakékoli, derby je pokaždé tím největším zápasem v lize a začínají to chápat i ti, co do jednoho z klubů přijdou ze zahraničí.

Trenér Svědík s Jihlavou ohromuje ligu. Co s odepisovaným týmem provedl, že se mu tak daří?

Číst článek

„Už jsou tady nějaký pátek a vnímají tu atmosféru okolo,“ myslí si útočník Sparty David Lafata.

Atmosférou derby jsou zřejmě nejvíce poznamenaní fotbalisté, kteří v klubech hráli už od žákovských let. Třeba slávistický záložník Tomáš Souček chodil povzbuzovat své barvy i na tribunu mezi nejskalnější příznivce.

„Občas to bylo bláznivé, občas se to odvíjelo podle atmosféry, jak se vedlo, jak se prohrávalo a tak. Nejlepší zápas bylo asi derby, kdy jsme na Spartě vyhráli 4:1. To bylo úžasné, to bylo asi nejhezčí derby," vzpomíná Souček.

Podobný výsledek by pochopitelně slávisté uvítali i teď. Pojistili by si jím druhou příčku a posílili boj o tu první. Naopak sparťané potřebují vyhrát, aby se jim pohárové pozice ještě víc nevzdálily. Utkání začne v sobotu v 17.30.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme