Berbr rezignoval na všechny funkce, výkonný výbor odvolal Chovance a členy komise rozhodčích

Fotbalová asociace České republiky přijala rezignaci svého místopředsedy Romana Berbra, který je od neděle ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze údajného ovlivňování zápasů. Předseda FAČR Martin Malík v pondělí na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že výkonný výbor odvolal členy komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:12 19. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích.

Kdo je Roman Berbr?

  • dlouholetý předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu, člen výkonného výboru FAČR (od 2011), místopředseda FAČR (od 2013)
  • bývalý mezinárodní rozhodčí, nyní kontroverzní funkcionář, který je považován za jednoho z nejmocnějších lidí českého fotbalu
  • v 70. letech pracoval jako řidič u plzeňské dopravní policie, byl též příslušníkem kontrarozvědky StB
  • po ukončení rozhodcovské kariéry v roce 2000 působil jako delegát i člen komisí sudích
  • jeho jméno bylo v minulosti zmiňováno v několika korupčních aférách, ale potrestán nikdy nebyl
  • postupně si vybudoval velký vliv, jeho oponenti mu vyčítají mafiánské praktiky
  • ženatý s bývalou fotbalovou rozhodčí a současnou funkcionářkou Dagmar Damkovou

Kromě funkce místopředsedy FAČR rezignoval i na pozici ve výkonném výboru a funkci šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Jeho odstoupení přijal předseda asociace Martin Malík.

„Jak je obecně známo, pan Berbr byl vzat do vazby a momentálně k němu může pouze jeho právní zástupce. Rezignace byla doručena prostřednictvím jeho právního zástupce sem na sekretariát,“ řekl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Jan Pauly.

„V okamžiku, kde jsem hovořil s kolegy v rámci výkonného výboru a poté s předsedy krajských svazů, jsme ještě tuto informaci neměli,“ dodal Malík, který kvůli aféře o rezignaci uvažoval také.

Malík chtěl odstoupit

„Byla to jedna z variant, kterou jsem se v posledních dnech zabýval, a bylo by zvláštní, kdyby to tak nebylo,“ uvedl Malík. „Na druhou stranu v tuto chvíli není prostor, abychom místo kroků, které jsou nutné k zastavení nabírání vody, začali politikařit a řešit, kdo si sedne na jakou židli,“ prohlásil.

„Vnímám to tak, že k této situaci, byť se vší pravděpodobností nebyla krátkodobá, došlo za mého volebního období. Domnívám se, že by svým způsobem bylo zbabělé říct: ‚Odcházíme‘. Měli bychom to být my, kdo podnikneme kroky k obnově důvěry v český fotbal a kdo se s tím popere,“ dodal.

Čtyři lidé ve vazbě

Kontroverzní funkcionář Berbr, který má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale, byl v neděli vzat do vazby.

Do ní podle České televize putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Podle médií je do kauzy zapojena řada rozhodčích, z nichž někteří působili či působí na listině pro profesionální soutěže.

V textu obvinění v aféře figuruje i jméno šéfa sudích Chovance, který měl po setkání s Rogozem změnit delegaci na květnové utkání Vyšehradu s Líšní.

Záznam z mimořádné tiskové konference FAČR si můžete pustit zde:

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme