Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení se čtveřicí sudích

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení se čtveřicí rozhodčích, kteří se v letech 2019 až 2020 pokusili ovlivnit zápasy tehdy druholigového Vyšehradu. Rozhodlo o tom úterní zasedání komise, která se opět zabývala kauzou údajné korupce kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra a s ním spojených osob. Kvůli protažení zasedání byl výstup komise zveřejněn až ve středu v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí udělující žlutou kartu, ilustrační foto

Rozhodčí udělující žlutou kartu, ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Celkem mělo jít o osm utkání pražského klubu, o sedm ve druhé lize a o jedno ve třetí nejvyšší soutěži. Všichni zmínění sudí působili v minulosti i první lize, Hocek s Hrabovským dokonce i v podzimní části aktuální sezony.

Berbrova kauza pokračuje. Etická komise vyloučila Vyšehrad z třetí ligy a potrestala rozhodčí

Číst článek

Disciplinární řízení bylo původně zahájeno i s Jiřím Houdkem, který však už není členem FAČR, a proto komise ztratila pravomoc v jeho případě rozhodovat.

Komise potrestala delegáta Miroslava Skálu šestiletým zákazem činnosti a pokutou 15 000 korun kvůli tomu, že v květnu 2019 přijal od rozhodčího Tomáše Grimma úplatek za ovlivnění třetiligového zápasu mezi Vyšehradem a Jiskrou Ústí nad Orlicí.

Tehdejší vedoucí Vyšehradu Milan Tandara má zakázanou činnost na 18 měsíců a navíc musí zaplatit pokutu 5000 korun za to, že ze stejného duelu nezajistil povinné on-line vysílání „s cílem zastřít ovlivnění utkání“.

Trest pro Vyšehrad

Komise už v minulém týdnu vynesla v kauze první verdikty. Vyšehradský klub potrestala vyloučením z třetí ligy a přeřazením do Pražského přeboru za to, že se s vědomím bývalého sportovního ředitele Romana Rogoze opakovaně dopustil disciplinárního prohřešku v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

Rozhodčím Jiřímu Musilovi, Zdeňku Kovalovi a Miloši Vitnerovi komise zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

V aféře, která odstartovala vloni říjnu, bylo policií obviněno 20 lidí. Více než polovina z nich včetně Berbra a Rogoze už ale z FAČR vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z ČFL do druhé ligy.

Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Asociace má v kauze jako poškozená strana přístup k policejnímu spisu, etická komise může rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme