‚Pls help.‘ V policejním spisu ke kauze Berbr figuruje podle médií i jméno hradního kancléře Mynáře

V policejním spisu ke kauze bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který čelí stíhání kvůli údajné korupci a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy, figuruje jméno vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Napsal to server Seznam Zprávy. Berbra měl požádat o pomoc, která se podle vyšetřovatelů týkala podpory či ochrany prvoligového klubu 1. FC Slovácko před rozhodčími. A to v tom smyslu, aby sudí klubu neublížili.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář na tiskové konferenci

V policejním spisu ke kauze bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra podle serveru Seznam Zprávy figuruje jméno kancléře Vratislava Mynáře | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle serveru Mynář psal Berbrovi SMS ohledně pomoci pro 1. FC Slovácko v roce 2018 a detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu objevili tuto korespondenci při analýze dat z Berbrových mobilních telefonů.

Rozhodčí Královec ukončil kariéru. ‚Už nebylo čeho dosáhnout,‘ napsal sudí v dopise

Číst článek

Jak server Seznam Zprávy uvádí, podle policejního orgánu Mynář skrytě žádal fotbalového funkcionáře Berbra o „dozor“ nad nominací rozhodčích, kteří rozhodovali utkání týmu 1. FC Slovácko.

V sezonách 2017/2018 a 2018/2019, ze kterých zaznamenaná komunikace pochází, bojoval tým z jihu Moravy o záchranu v prvoligové soutěži.

Mynář měl podle serveru 12. dubna 2018 napsat Berbrovi zprávu: „Hezký den v sobotu přijede popravčí četa nebo je to ok?“ Tehdejší místopředseda mu na to měl odpovědět, že to zjistí. Mynář mu na to poslal: „Pls help.“ (Prosím pomoc). Berbr odpověděl stručně: „Vše ok.“ Diskuse proběhla dva dny před utkáním Slovácka s Brnem, které celek z Uherského Hradiště vyhrál 1:0.

Mynář odmítl na dotazy serveru prostřednictvím mluvčího prezidentské kanceláře odpovědět.

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vyšetřovatelé ve své poznámce podle Seznam Zpráv poukazují na to, že Mynář v této věci oslovoval Berbra, ačkoli jemu z pozice místopředsedy asociace oficiálně žádná pravomoc nad nasazováním rozhodčích nenáležela. To měla v kompetenci komise rozhodčích, do jejíž práce Berbr neměl zasahovat.

Rozhodčí si předávali úplatky přímo v šatně, plyne z policejních záběrů

Číst článek

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal loni v polovině října policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla Fotbalové asociace ČR.

Nejvýše postaveným v aféře, ve které je obviněno přes dvacet lidí, je právě Berbr, který už nefiguruje v žádné z fotbalových funkcí. V polovině ledna byl stejně jako někdejší sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz propuštěn z vazby. Ve vazební cele předtím skončili proto, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Berbr čelí také podezření ze zpronevěry. Podle dřívějších informací vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu s dalšími lidmi zpronevěřili 850 000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme