Ronaldo si Konfederační pohár ujít nenechal. V Rusku se na fotbale bude testovat video

Zdálo by se, že fotbalová sezona dávno skončila a na zelených trávnících po celém světě je teď spíš jen klid. Jenže opak je pravdou - začalo nejen mistrovství Evropy do 21 let, ale taky Konfederační pohár. Ten slouží v Rusku jako prověrka pořadatelů před světovým šampionátem, ale ne všechny reprezentace na něj povolaly nejsilnější kádr.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo na tréninku portugalské reprezentace

Cristiano Ronaldo na tréninku portugalské reprezentace | Zdroj: Reuters

Sezona je dlouhá, největší hvězdy odehrály za své kluby třeba i šedesát zápasů a Konfederační pohár není pro všechny tím největším tahákem. Třeba v sestavě Německa chybí Muller, Özil, Kroos nebo Hummels. To nedávný vítěz Ligy mistrů Cristiano Ronaldo si turnaj ujít nenechal - k radosti trenéra Portugalců Santose.

„Už několikrát jsem říkal, že Portugalsko vstupuje do turnaje jako kandidát na vítězství. Ale nebude to lehké - jihoamerické týmy berou Konfederační pohár skoro jako mistrovství světa, je to pro ně velmi důležité," narážel Santos na Chile, za které nastoupí třeba Sanchéz z Arsenalu, a taky Mexiko.

Vstupenku na Konfederační pohár si zajistili vítězové jednotlivých kontinentálních šampionátů doplnění o úřadující mistry světa z Německa a pořádající Rusko.

Pro domácí bude turnaj nejen testem pořadatelských schopností, ale taky prověrkou národního týmu. A že je to opravdu důležité, potvrdil prezident Vladimir Putin, který se ke Konfederačnímu poháru dokonce vyjádřil v televizní debatě s občany. Připomněl, jak důležité je potěšit fanoušky dobrým výkonem - ale taky si posteskl, že v domácí lize hraje příliš mnoho cizinců.

Nejen zápasy Ruska, ale všechny na Konfederačním poháru bude sledovat videorozhodčí - jeho využití při posouzení sporných situací bude testovat Mezinárodní fotbalová asociace.

„Uvědomili jsme si, že videorozhodčí může opravdu pomoct při některých těžkých rozhodnutích. Měl by eliminovat jasnou chybu, nějaký opravdový skandál. Ale stále před tou obrazovkou bude sedět člověk, který musí situaci vyhodnotit," vysvětluje šéf rozhodčích FIFA Švýcar Massimo Busacca záměr, který může nejen Konfederační pohár, ale celý fotbal posunout o kus dál.

 

Petr Havlíček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme