Rozhodnuto. Jarolím zůstává u české fotbalové reprezentace

Českou fotbalovou reprezentaci nadále povede trenér Karel Jarolím. Rozhodl o tom výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na úterním zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč české reprezentace Karel Jarolím

Kouč české reprezentace Karel Jarolím | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Jednašedesátiletému kouči dal důvěru i přesto, že obsadil s týmem v kvalifikaci o mistrovství světa až třetí místo ve skupině a nepostoupil ani do baráže.

'V kvalifikaci jsme doplatili na neproměňování šancí,' litoval přes výhru nad San Marinem Jarolím

Číst článek

Jarolím se stal reprezentačním koučem v srpnu 2016 po Pavlu Vrbovi. Ze čtrnácti zápasů na lavičce zaznamenal šest výher, čtyři remízy a čtyři porážky při skóre 25:13. Už dvě kola před koncem kvalifikace bylo jisté, že český výběr na MS nepostoupí. Poslední dvě výhry nad Ázerbájdžánem a San Marinem alespoň odvrátily nejhorší kvalifikační výsledek.

Výkonný výbor dnes vyslechl Jarolímovu analýzu a rozhodl se dát mu důvěru i na další období, i když s jeho působením u týmu je vedení FAČR nespokojeno. Vzhledem k platné smlouvě do 31. července 2018 se ji ale rozhodlo dodržet. Zároveň však bude chtít připravit smlouvu novou, v níž bude mít Jarolím jasně stanovené sportovní cíle. A to vyhrát svou skupinu v nové Lize národů a následně postoupit na mistrovství Evropy 2020.

Island a Srbsko postoupily na fotbalový světový šampionát. Slováci si baráž nejspíš nezahrají

Číst článek

„Karel Jarolím zůstane určitě trenérem do 31. července. Pak bude záležet na tom, zda bude souhlasit s novými podmínkami smlouvy,“ uvedl místopředseda FAČR Roman Berbr. „Názor výboru nebyl jednotný, ale museli jsme zvážit pro a proti. Smlouva s trenérem částečně končí až po MS 2018 a definitivně končí až v roce 2020. Je to komplikované, smlouva bohužel neobsahuje sportovní odpovědnost a nedá se vypovědět,“ dodal.

Dosavadní působení trenéra u týmu považuje výbor za neúspěch. „Je nutné v tomto okamžiku to pojmenovat tak, jak to je. Neschovávat se za to, že to byla doba hledání a že jsme se někam posunuli. Je konec neúspěšné kvalifikace a padáme žebříčkem FIFA na úroveň Jamajky a Maroka,“ prohlásil Berbr.

Fotbalisté do 21 let nevyhráli ani druhý zápas kvalifikace o ME. S Chorvaty prohráli o čtyři branky

Číst článek

„Musí také přestat turistika hledání hráčů. Výbor je znepokojen informacemi o vlivu agentů na nominace. Znepokojuje nás, že hráč odehraje dvě utkání a hned se objeví v reprezentaci. Kádr by měl být stabilní dvaceti hráčů a k tomu přidávat vždy dva tři hráče,“ řekl Berbr k tomu, že Jarolím během 14 měsíců ve funkci protočil 43 různých hráčů.

Jarolím už po posledním utkání prohlašoval, že by rád u týmu pokračoval, proto rozhodnutí výboru přivítal. Kritika ze strany místopředsedy ho nepřekvapila. „Nedá se říct, že bych měl být něčím zaskočený. Jde nám přece všem o jedno. O to, abychom v příští kvalifikaci byli úspěšní. Rozhodnutí výkonného výboru prostě beru tak, že mi vyjádřil důvěru. A já budu dělat všechno pro to, abych ji nezklamal,“ řekl kouč pro sport.cz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme