Rusko se těší na fotbalové mistrovství světa. Náklady se blíží k 240 miliardám korun

Emoce, velká vítězství, porážky i příběhy - fotbalové mistrovství světa patří k nejsledovanějším sportovním akcím vůbec. Opakovat se to bude i příští rok v Rusku. Šampionát bez české účasti začne v polovině června.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na úvod se předvedli prezidenti FIFA Gianni Infantino a Ruska Vladimir Putin

Na úvod se předvedli prezidenti FIFA Gianni Infantino a Ruska Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

 „Svět, který přijede příští rok do Ruska, milion a půl lidí ze všech koutů zeměkoule, tak objeví, že Rusko je vstřícná země, kde si můžete užívat fotbal s domácími Rusy,“ nepochybuje šéf Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino.

Ruský sport je v poslední době spojovaný hlavně s obrovskou dopingovou kauzou. Kvůli ní se po naléhání FIFA dočasně vzdal funkce předsedy tamního fotbalového svazu vicepremiér Vitalij Mutko, kterého kvůli spojení s aférou doživotně vyloučil Mezinárodní olympijský výbor z olympijských her.

Ruský vicepremiér Mutko odstoupil i z čela organizátorů fotbalového MS, nahradí ho Sorokin

Číst článek

Šampionát budou Rusové chtít i kvůli pověsti uspořádat co nejlépe. „Rusko samo o sobě je tak obrovská velmoc, že se budou chtít samozřejmě předvést v tom nejlepším světle. Bude to velice zajímavé jak po sportovní, tak i po společenské stránce. Půjde tam o obrovskou prestiž,“ myslí si bývalý český reprezentant Pavel Kuka.

Podle oficiálních vládních údajů jsou náklady na mistrovství světa v přepočtu skoro 240 miliard korun. „Všechno jde podle plánu. Ale kvůli objektivitě musím říct, že z dvanácti stadionů v jedenácti městech máme u jednoho dvouměsíční zpoždění. Ale všechno bude v pořádku. Jsem si jistý, že všechno se dokončí včas, a kvalitně,“ říká ruský prezident Vladimír Putin.

V hlavní roli fotbal

Fanoušci se ale těší hlavně na souboje na hřišti. „Po taktické stránce si myslím, že bude velice zajímavé srovnávat jednotlivé kontinenty a to, kam se jejich fotbal odebírá,“ říká Kuka, který věří tradičním favoritům - Německu, Španělsku apod. Čeká, co v domácím prostředí ukáže Rusko. Mezi nejlepší by měla patřit i Brazílie nebo Argentina, uspět by chtěly i africké týmy.

Během poločasu překonal Shearera i Messiho. Harry Kane je nejlepším střelcem Evropy

Číst článek

Při rozhodování zápasů bude možná pomáhat i videorozhodčí, jasno bude v březnu. Pavel Kuka by tuhle novinku na velkých šampionátech uvítal. „Očekávám i nějaká nová pravidla v souvislosti s novou technikou, videem, abychom už nebyli svědky nějakých ne nekalých, ale nechtěných chyb, které by třeba rozhodly celé utkání, potažmo i umístění na mistrovství světa.“

Šampionát začne 14. června v Moskvě zápasem mezi domácím Ruskem a Saudskou Arábií. Finále je pak o měsíc později.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme