Satisfakce pro Nedvěda, nebo obhajoba Realu? V Cardiffu se chystá finále Ligy mistrů

Zatím jen 4 Češi vyhráli fotbalovou Ligu mistrů, dnes se může radovat další. Pavel Nedvěd bude jako viceprezident Juventusu držet na tribuně palce svému klubu proti Realu Madrid, který ho o možnost získat trofej už jednou připravil.

Tento článek je více než rok starý.

Cardiff/Wales Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále Ligy mistrů se odehraje v Cardiffu, ve Walesu už trénují oba týmy.

Finále Ligy mistrů se odehraje v Cardiffu, ve Walesu už trénují oba týmy. | Zdroj: Reuters

„Tehdy jsem kvůli sobě samotnému nemohl finále Ligy mistrů hrát," vzpomíná Pavel Nedvěd. Na ten zápas z roku 2003 dobře pamatuje. Hrál úžasně, ve druhé půli utekl za obranu a chytrou střelou zvýšil na 3:0.

Jenže pak přišel zkrat, 8 minut před koncem naprosto zbytečně fauloval na polovině hřiště a dostal žlutou kartu, kvůli které nesměl ve finále Ligy mistrů nastoupit. Zklamaný Nedvěd v tu chvíli klečel na trávníku s hlavou v dlaních.

Teď, o 14 let později, bude Pavel Nedvěd na finále znovu jen jako divák, ale zase bude doufat ve vítězství Juventusu.

„Očekávání jsou obrovská, ale vidím mužstvo absolutně v klidu a bez velkého tlaku. Hráči jsou koncentrovaní a spíš musíme nadšení a euforii brzdit. Určité šance Juventus má, ale ty měl vždycky. Finálová utkání jsou zvláštní, nikdy se neví, kdo vyhraje," říká viceprezident turínského klubu.

Katalánci fandí Juventusu

Fanoušky má Juventus po celém světě, ale před finále Ligy mistrů našel nové trošku překvapivě na španělském území. Katalánsko, domov Barcelony, totiž Real rozhodně v lásce nemá. Proto místo Messiho či Neymara teď přejí Buffonovi či Higuaínovi. Vzpomenout mohou i na Daniho Alvése, který v Barceloně hrál a teď září v černobílém dresu.

Katalánský magazín Sport dokonce své dnešní vydání otevírá nápisem Forza, Juve! Jasně tak ukazuje, komu redakce přeje. 

Real může být prvním úspěšným obhájcem

V bitvě gigantů, kteří ovládli své domácí soutěže, se těžko najde ten větší favorit. Nicméně sázkové kanceláře dávají o trochu nižší kurz na Real Madrid.

„Real se na ty roky naučil žít s tlakem, před každým naším zápasem nás označují za favority. Nejsme jimi ani my, ani Juventus. Šance jsou zkrátka padesát na padesát," myslí si trenér Realu Zinedine Zidane.

Fotbalisté Realu Madrid se mohou stát prvním týmem, který v moderní historii Ligy mistrů obhájí triumf. Ve finále se dnes večer v Cardiffu utkají s Juventusem Turín, který nejprestižnější klubovou soutěž naposledy vyhrál v roce 1996.

Od představení Champions League v roce 1992 ještě nikdo celkové vítězství neobhájil. V Poháru mistrů evropských zemí, který byl předchůdcem Ligy mistrů, naposledy dokázal zopakovat finálovou výhru AC Milán v roce 1990.

Juventus bude opět spoléhat na pevnou defenzivu v čele s nestárnoucím brankářem Gianluigim Buffonem. Italský tým dostal v šesti zápasech vyřazovací fáze jediný gól od Monaka, v celém ročníku Ligy mistrů inkasoval pouze třikrát.

Finále Ligy mistrů se bude hrát pod zataženou střechou stadionu Millennium od 20:45. Hlavním rozhodčím bude Němec Felix Brych.

Martin Charvát, ČTK, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme