‚Věřím, že se omluví.‘ Ministr zahraničí Kulhánek řešil s britským velvyslancem urážky českých dětí

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se v pondělí dopoledne sešel s britským velvyslancem Nickem Archerem. Zástupci obou zemí řešili útoky britských médií na české děti po čtvrtečním utkání Evropské ligy mezi pražskou Spartou a skotským týmem Glasgow Rangers.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun a Jakub Kulhánek.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Po čtvrtečním zápase Sparty s Rangers napsal poradce Skotské fotbalové asociace Marvin Bartley, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých.

Rangers řeší bučení na záložníka Kamaru s UEFA. ‚Zastavte urážení našich dětí,‘ vzkazuje Sparta

Číst článek

Reagoval tak na to, že fanoušci na Letné bučeli na záložníka Rangers Glena Kamaru, který byl ve druhém poločase po druhé žluté kartě vyloučen.

„Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

The worst thing about the scenes in Prague last night is that I’m not shocked in the slightest!
In no way is this the fault of the CHILDREN because they’re behaving in a way they see adults do/encourage. What chance do they have when placed in a bowl with rotten fruit.
UEFA 👎🏾

10:14 – 01. 10. 2021

124 1373

Kulhánek jeho vyjádření označil za útok na české děti a kontaktoval britského velvyslance, kterého požádal o schůzku, kde si měli situaci vyjasnit.

„Informoval jsem pana velvyslance o velkém rozhořčení, které v naší společnosti vyvolalo vyjádření činovníka skotské fotbalové asociace,“ řekl v pondělí odpoledne Kulhánek před novináři.

Bučení není rasismus

Sparta měla pro duel zápasu Evropské ligy s Rangers zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců směrem k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání předkola Ligy mistrů.

Díky výjimce mohlo na stadion 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Skotská média si během zápasu všimla toho, že každý kontakt finského reprezentanta Glena Kamary s míčem vyvolal z hlediště bučení.

„Minulý čtvrtek se na hřišti pohybovalo mnoho hráčů různé barvy pleti a nikdo z nich nebyl terčem rasistických urážek. Emoce patří k fotbalu všude na světě, ale s rasismem nemají nic společného,“ komentoval inkriminované utkání mezi pražskou Spartou a skotskými Rangers Kulhánek.

Nejezděte do Prahy, varuje fanoušky Rangers Kamarův právník. ‚Ztráta soudnosti,‘ reaguje Tvrdík

Číst článek

„Věřím, že se představitelé Skotské fotbalové asociace se omluví,“ vyzval prostřednictvím britského velvyslance skotské fotbalové funkcionáře Kulhánek.

„Pan velvyslanec si moji pozici vyslechl a žádost o omluvu bude tlumočit Skotské fotbalové asociaci,“ dodal český ministr zahraničí.

Pokud jde o vyjádření právního zástupce fotbalisty Kamary Aamera Anwara, který například už před samotným utkáním varoval skotské fanoušky, aby nejezdili do Prahy, doporučil Kulhánek, aby případně zasáhla Fotbalová asociace České republiky.

Záložník Rangers Glen Kamara v březnu při osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Slavii Praha ohlásil, že na něj od kapitána hostů Ondřeje Kúdely směřovala rasistická poznámka. Po utkání pak Kúdelu fyzicky napadl.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme