Prokurátor chce pro Blattera a Platiniho podmínku. Čelí podezření z podvodu, zpronevěry a padělání

Švýcarská prokuratura požaduje pro bývalého předsedu FIFA Seppa Blattera a někdejšího prezidenta UEFA Michela Platiniho podmíněný trest na 20 měsíců. Oba někdejší funkcionáři čelí u soudu v Bellinzoně obžalobě z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů. Oba svou vinu opakovaně odmítli, soud by měl vynést rozsudek 8. července.

Tento článek je více než rok starý.

Bellinzona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sepp Blatter

Sepp Blatter | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Platini v únoru 2011 od Blattera obdržel dva miliony švýcarských franků (48 milionů korun) jako odměnu za poradenskou činnost. Bývalý francouzský fotbalista plnil roli konzultanta od roku 1998, kdy se Blatter stal prvním mužem světového fotbalu, do roku 2002.

Platiniho s Blatterem čeká ve Švýcarsku soud. Za podvody jim hrozí až pět let vězení

Číst článek

Podle šestaosmdesátiletého Švýcara si Platini řekl o milion franků ročně, FIFA si ale takový plat nemohla dovolit, a tak byl podepsán kontrakt jen na 300 tisíc a vyplacení zbytku peněz podle svých výpovědí stvrdili „gentlemanskou dohodou“.

Tento argument státní prokurátor Thomas Hildbrand odmítl s tím, že i kdyby FIFA Platinimu v roce 1999 vyplatila milion švýcarských franků, stále by měla více než 21 milionů v hotovosti. Její rezervy podle něj v roce 2002 činily 327 milionů. U soudu, kde oběma funkcionářům hrozil až pětiletý trest vězení, nicméně požádal jen o dvacetiměsíční podmínku se zkušební dobou na dva roky.

Soudní přelíčení, které začalo minulou středu, bude pokračovat do 22. června, na řadu v jednání přijde FIFA.

Video z 8. června, kdy soud začal:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme