Severní Makedonie navzdory covidu slaví postup na Euro. Největší hvězda Panděv si splnila sen

Na klubové úrovni toho dosáhl dost. V Itálii odehrál přes 450 ligových zápasů, získal tamní titul a s Interem Milán vyhrál i Ligu mistrů. Reprezentační úspěch ale severomakedonskému fotbalistovi Goranu Panděvovi dlouho unikal. Dočkal se až ve čtvrtek, kdy jediným gólem rozhodl utkání v Gruzii a své zemi tak zajistil premiérový postup na mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Tbilisi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Severní Makedonie v čele s Goranem Panděvem (na ramenou spoluhráčů) slaví postup na Euro

Hráči Severní Makedonie v čele s Goranem Panděvem (na ramenou spoluhráčů) slaví postup na Euro | Foto: Irakli Gedenidze | Zdroj: Reuters

Největší hvězda Severních Makedonců hrála hlavní roli nejen na hřišti, ale i při následných oslavách. Po závěrečném hvizdu Panděv padl k zemi a plakal dojetím, pak ho spoluhráči zvedli a společnými silami svého kapitána několikrát vyhodili do vzduchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severní Makedonii vystřelil účast na Euru Panděv. Příběh zkušeného záložníka si poslechněte v reportáži Lukáše Michalíka

„Jsem hrozně, hrozně šťastný a dojatý. Předvedli jsme skvělý výkon a získali pro náš národ velký úspěch. Pro nás všechny je postup na mistrovství Evropy splněným snem,“ přiznal zkušený záložník Janova, který kvůli pandemii koronaviru o rok odložil konec kariéry a teď si tak ke svému rozhodnutí může gratulovat.

Panděv oslavil v létě už 37. narozeniny, i ve fotbalově pokročilém věku ale v Serii A nastupuje pravidelně a v národním týmu patří k oporám.

„Na hřišti tomu dávám všechno. Není důležité, kolik mi je let, protože mám za sebou spoustu velkých zápasů a právě zkušenostmi mužstvu pomůžu. Snažím se jen pomáhat svým spoluhráčům, protože máme hodně mladý tým. Klukům jsem říkal, ať zůstanou klidní, že to zvládneme. Máme skvělý kolektiv, který si tenhle úspěch zaslouží,“ říká někdejší hráč Lazia, Interu nebo Neapole, který v italské lize nastřílel 95 gólů.

Premiérový postup na fotbalové Euro rozpoutal v Severní Makedonii bouřlivé oslavy. Navzdory opatřením proti koronaviru, která venku zakazují shlukování, vyrazily do ulic hlavního města Skopje stovky lidí.

Goran Panděv se tak na sklonku kariéry dočká s národním týmem prvního velkého turnaje. Na rozdíl od Welšana Ryana Giggse, Fina Jariho Litmanena nebo Bělorusa Alexandera Hleba, kteří sice ve svých zemích také patří k fotbalovým legendám, ale s reprezentací si na žádném šampionátu nezahráli.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme