Zlín prohrál v Olomouci 2:3, přesto si proti Mladé Boleslavi zahraje finále skupiny o Evropu

Fotbalisté Zlína postoupili v ligové nadstavbě do finále skupiny o Evropu. Po domácí výhře 1:0 sice prohráli v Olomouci 2:3, ale postup jim zajistily góly vstřelené venku. Postarali se o ně Pablo Podio a Adnan Džafič, poslední branky v sezoně za Olomouc dávali Milan Lalkovič, Martin Nešpor a David Houska. Soupeřem Zlína ve finále bude Mladá Boleslav, která vyřadila Teplice. Začíná se v pátek na Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc (Aktualizováno: 17:23 12. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlínský záložník Adnan Džafič

Zlínský záložník Adnan Džafič | Zdroj: ČTK

Klíčová pasáž druhého zápasu dvojutkání mezi Olomoucí a Zlínem nastala hned v první minutě. Libor Holík odcentroval zprava do prostoru malého vápna, Juraj Chvátal míč lajdácky odkopl přímo na nohu Pabla Podia, který jej po 47 vteřinách poslal do sítě.

V tu chvíli bylo jasné, že na Hané se nebude poprvé v historii samostatné české ligy prodlužovat. Sigma potřebovala k postupu dát tři góly a nezbylo ji nic jiného než otevřít hru ještě více, než měla v plánu.

Slavia - Plzeň 3:1. Desetiminutová smršť v závěru přiblížila sešívané titulu

Číst článek

V deváté minutě se do slibné střelecké pozice dostal Pavel Dvořák, ale vystřelil jen slabě. Další útoky postrádaly finální přesnost a také moment překvapení. Ale jen do 26. minuty, kdy David Houska krásným pasem za obranu Zlína našel Lalkoviče, který prostřelil Mateje Rakovana.

Jenže místo psychické vzpruhy se Sigma dočkala pravého opaku. Další rychlý brejk takticky skvěle připraveného Zlína sklepl Tomáš Poznar v pokutovém území za sebe a Adnan Džafič jej znovu uklidil k tyči.

Domácí se těžce vzpamatovávali z druhého úderu. Ve druhé půli vsadili vše na útočnou kartu, ofenzivu posílil Martin Nešpor, ale hlavičkou ve slibné pozici jen potvrdil, že problémem Sigmy je proměňování šancí.

Zlín si tvrdil svoji muziku a poctivě bránil. Využíval každé možnosti k rychlým brejkům a měl i víc šancí než nervózní domácí. Poznar nejprve hlavičkoval do Miloše Buchty, posléze pálil těsně vedle, další náznaky příležitostí vypracovával na pravé straně Holík.

Zásadní obrat ve skóre a vývoji hry nastal v 66. minutě. Nejprve Nešpor na hranici ofsajdového postavení přeloboval Rakovana, o dvě minuty později dorážel po brejku Houska a Sigma byla rázem nejen na koni, ale hlavně jeden gól od postupu.

Závěr zápasu byl ve znamení velkého tlaku probuzené Olomouce. Do slibné pozice se dostal Nešpor, ofenzívu řídil aktivní Václav Pilař, v nastavení trefil tyč Vít Beneš, což byla olomoucká tečka za sezonou.

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 3:2 (1:2).
Branky: 26. Lalkovič, 66. Nešpor, 68. Houska - 1. Podio, 30. Džafič. Rozhodčí: Klíma - Kříž, Novák. ŽK: Pilař, Zahradníček - Bačo, Gajič, Podio, Hlinka, Železník. ČK: 90. Železník. Diváci: 4168. První zápas: 0:1, postoupil Zlín.
Sestavy:
Olomouc: M. Buchta - Chvátal (40. Falta), Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Dvořák (46. Nešpor), Houska, Lalkovič (61. Pilař) - Yunis. Trenér: Jílek.
Zlín: Rakovan - Bačo, P. Buchta, Gajič - Holík, Podio (90.+1. Vyhnal), Hlinka, Jiráček - Džafič (79. Slaměna), Čanturišvili (88. Železník) - Poznar. Trenér: Kameník.

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 1:1 

Středočeši, kteří výhrou 8:0 vyrovnali minulý týden na Stínadlech nejvyšší výhru v samostatné historii ligy, udělali stejně jako Teplice čtyři změny v základní sestavě.

Poprvé si v lize zachytal dvaadvacetiletý brankář Jan Stejskal. Premiéru v základní jedenáctce dostali dvacetiletý mladoboleslavský bek Dominik Hašek a na druhé straně osmnáctiletý záložník Matěj Radosta. Hostující gólman Jakub Diviš se v lize představil poprvé od listopadu.

Sparta suspendovala záložníka Kangu. V utkání proti Liberci si nezahraje

Číst článek

Ve 14. minutě vystřelil z hranice vápna Daniel Trubač, jehož střelu domácí obrana zblokovala na roh. O tři minuty později zamířil domácí Tomáš Wiesner z šestnáctky těsně mimo branku. Ve 20. minutě pokus Tomáše Přikryla do horního růžku branky vychytal Diviš. Za šest minut pálil teplický Pavel Moulis do boční sítě.

V 38. minutě otevřeli domácí skóre. Michal Hubínek našel ve vápně Jakuba Fulneka, který vybídl před brankou Nikolaje Komličenka ke snadnému zakončení. Třiadvacetiletý Rus se trefil v posledních pěti vzájemných utkání v lize. Celkově se Komličenko zapsal mezi střelce počtvrté za sebou.

Dvě minuty po přestávce srovnal po Moulisově rohovém kopu Michal Jeřábek. V 55. minutě mohl domácím vrátit vedení Wiesner, jehož hlavička však skončila na břevně.

O čtyři minuty později zaváhal Diviš v souboji s Wiesnerem, který přihrál Murisi Mešanovičovi, ale střelu bosenského útočníka do odkryté branky zblokoval na roh Jeřábek. Ve 72. minutě se Diviš zaskvěl po střele Laca Takácse zblízka. Neujala se ani Mešanovičova hlavička v 85. minutě a přízemní střela Dominika Maška z vápna o tři minuty později.

Teplice nevyhrály v Mladé Boleslavi posedmé za sebou, ale počtvrté za sebou tam remizovaly. Celkově Teplice nevyzrály na Středočechy v desátém souboji po sobě. Mladá Boleslav z posledních 13 ligových duelů prohrála jediný.

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 1:1 (1:0)
Branky: 38. Komličenko - 47. Jeřábek. Rozhodčí: Petřík - Myška, Koval. Bez karet. Diváci: 1688. První zápas: 8:0, postoupila Mladá Boleslav.
Sestavy:
M. Boleslav: Stejskal - Hašek, Jugas, Takács, Fulnek - Wiesner (79. Mašek), Tatajev (67. Ladra), Hubínek, Přikryl - Komličenko (56. Matějovský), Mešanovič. Trenér: Weber.
Teplice: Diviš - Vondrášek, Čmovš, Jeřábek, Krob (46. Bezdička) - Žitný (89. Ondrášek), Trubač - Jindráček, Radosta (77. Mustafič), Moulis - Hora. Trenér: Hejkal.

jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme