Silvestrovské derby patřilo sparťanům, odvěkého rivala deklasovali jedenácti brankami

Fotbaloví internacionálové Sparty rozdrtili v Silvestrovském derby Slavii 11:4 a dosáhli na svoji nejvyšší výhru v historii. Letenští si v 35. ročníku tradičního klání pražských rivalů připsali teprve deváté vítězství, počtvrté za sebou ale neprohráli. Pěti góly se na umělé trávě v Edenu blýskl David Lafata, hattrick zaznamenal stále ještě ligový hráč Mladé Boleslavi Marek Matějovský.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:05 31. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoroční přípitek během SIlvestrovského derby

Novoroční přípitek během SIlvestrovského derby | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

V utkání veteránů nad 45 let se týmy podruhé za poslední tři ročníku rozešly smírně 5:5.

Silvestrovské derby se konalo po roční odmlce, vloni se nehrálo kvůli koronavirové situaci. Vzhledem k opatřením proti šíření nemoci tentokrát nemohli do hlediště v areálu v Edenu dorazit diváci.

Fotbalový rok 2021 nabídl návrat diváků, přestupy Messiho s Ronaldem či pokus o založení superligy

Číst článek

„Derby bylo vítězné, takže jsme si to užili. Jsme rádi, že jsme se tu mohli hejbnout. Jen škoda, že se nemohlo přijít podívat víc lidí v téhle situaci. Tak snad jsme je aspoň na závěr roku trochu pobavili u televizních obrazovek,“ řekl novinářům Matějovský.

„Samozřejmě ke každému sportu patří diváci, ti jsou základ toho všeho. Situace je taková. Musíme to respektovat a všichni dělat vše pro to, aby to co nejdříve zmizelo a následky byly co nejmenší. Já osobně to opravdu cítím velmi a po tom covidu mám zdraví v podstatě v háji,“ uvedl Pavel Kuka, který nastoupil za slávistické veterány.

Sparta měla v derby internacionálů nad 35 let na 2x25 minut papírově silnější sestavu i s dvěma stále aktivními ligovými hráči Matějovským a jabloneckým Tomášem Hübschmanem. Letenští od začátku potvrzovali roli favorita a předvedli řadu pohledných kombinací a gólů.

Sparťanům fungovala především spolupráce mezi Matějovským a bývalým kanonýrem Lafatou. První jmenovaný se blýskl na konci úvodního dějství povedenou dalekonosnou ranou, kterou upravil na 5:2, po změně stran pak pobavil přítomné chytrým dloubákem přes gólmana Martina Slavíka, jímž zkompletoval hattrick.

Lafata dal tři branky v druhé půli, celkově se trefil pětkrát a byl vyhlášen nejlepším sparťanským hráčem utkání. Za Slavii stejné ocenění obdržel autor dvou gólů Tomáš Pešír. Sparta si připsala rekordní výhru v Silvestrovském derby, jejím maximem dosud bylo vítězství 9:4 z roku 2017. Slávisté v 90. letech dvakrát porazili rivala o sedm branek.

Starší kategorie veteránů se tradičně hrála na 2x20 minut. Bývalí kanonýři Marek Kincl s Vratislavem Lokvencem poslali v úvodu do dvoubrankového vedení Spartu, ale Slavia lépe kombinovala a do poločasu otočila stav. Prosadil se například trenér ligového Liberce Luboš Kozel. V kategorii internacionálů zase nastoupil za Spartu kouč Teplic Jiří Jarošík.

Slávističtí veteráni po změně stran zvýšili a zdálo se, že míří za celkově sedmým vítězstvím v historii. Sparta ale dvěma góly Lukáše Hartiga srovnala a v předposlední minutě vybojovala remízu. Veteráni se rozešli v derby smírně už podeváté z 18 ročníků.

35. Silvestrovské fotbalové derby internacionálů - hráči nad 35 let (2x25 min., bilance po utkání 21-5-9):

Slavia Praha - Sparta Praha 4:11 (2:5)
Branky: 11. a 42. z pen. Táborský, 20. a 30. z pen. Pešír - 10., 17., 32., 41. a 50. Lafata, 25.+1, 31. a 35. Matějovský, 2. Zelenka, 12. Voříšek, 43. Stracený z pen.

Sestavy:
Slavia: Slavík - Dosoudil, L. Došek, Hyský, Kalivoda, Klinka, Koubek, Müller, Pešír, Šmíd, Štohanzl, Volešák, Táborský, Ulich.

Sparta: Blažek - Čížek, Flachbart, Hübschman, Jarošík, Kučera, Lafata, Matějovský, Stracený, Voříšek, Vidlička, Zelenka.

18. Silvestrovské fotbalové derby veteránů - hráči nad 45 let (2x20 min., bilance po utkání 6-9-3):

Slavia Praha - Sparta Praha 5:5 (3:2)
Branky: 24. a 30. Koubek, 13. Kozel, 18. Janoušek, 20. Ulich z pen. - 30. a 39. Hartig, 5. Kincl, 6. Lokvenc, 25. Novotný.

Sestavy:
Slavia: Winter - Janoušek, Jeslínek, Jindráček, Koubek, Kozel, Kuka, Macháček, Medynský, Řehák, Ulich, Veselý, Zákostelský.

Sparta: Zítka - Budka, Denk, Frýdek, Hartig, Horňák, Kincl, Lokvenc, Margolius, Novotný, Vrabec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme