Sima vystřelil Slavii double, Pražané ve finále poháru porazili oslabenou Plzeň 1:0

Fotbalisté Slavie v dlouhé přesilovce vyhráli ve finále domácího MOL Cupu v Plzni 1:0 a získali double. Utkání v 73. minutě rozhodl střídající Abdallah Sima v početní převaze poté, co byl v 54. minutě vyloučen domácí Milan Havel.

Aktualizováno Plzeň (Aktualizováno: 19:12 20. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abdallah Sima slaví gól

Abdallah Sima slaví gól | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Pražané, kteří už mají od začátku května jistý třetí ligový titul po sobě, vybojovali double podruhé v samostatné historii. Poprvé od rozdělení federace se jim povedlo vyhrát nejvyšší soutěž i pohár předloni. Slávisté ovládli i šesté finále poháru, v němž v samostatné historii nastoupli.

Slavia vybojovala s Karvinou jen bod za remízu, Kuchta v prvním poločase zahodil penaltu

Číst článek

Plzeň naopak ve třetím finále MOL Cupu stejně jako v roce 2014 neuspěla, jediný triumf si připsala v sezoně 2009/10. Viktoria prohrála i třetí soutěžní utkání po příchodu trenéra Michala Bílka.

Jelikož slávisté mají coby ligový šampion jistou účast v kvalifikaci Ligy mistrů, připadne start v předkole Evropské ligy třetímu týmu nejvyšší soutěže. Účast v nově vzniklé Evropské konferenční lize vynese vedle čtvrtého i páté místo. To zatím drží Plzeň o bod před Libercem.

Trenér Viktorie Bílek se po ligové porážce 0:3 na půdě Pardubic vrátil k rozestavení s třemi obránci. Do utkání šli v roli favorita Pražané, kteří soupeře na začátku května v lize rozdrtili doma 5:1, první půle ale překvapivě patřila Plzni. Hned v desáté minutě po Buchově přihrávce postupoval sám na Koláře Falta, ale šanci nevyřešil dobře a jen trefil slávistického gólmana.

Pražané poprvé zahrozili až ve 36. minutě, kdy Masopust z voleje o kousek přestřelil. O pět minut později slávisty znovu podržel brankář Kolář, který vytáhl Kalvachovu střelu pod břevno z přímého kopu.

Na utkání mohla být z 10 procent zaplněna kapacita stadionu. Organizátor poháru FAČR sice nabídl místa jen dlouhodobým partnerům, přesto se v hledišti objevili diváci s klubovými symboly, a především slávisté byli chvílemi slyšet.

Červenobílí po změně stran přidali a ve 49. minutě vyrazil Stanciuovu střelu Staněk. Za dalších pět minut zkomplikoval zbytek zápasu Západočechům Havel, který ve skluzu zasáhl Deliho a rozhodčí Hrubeš ho po druhé žluté kartě vyloučil.

Slávističtí trenéři poslali na trávník střídající Simu s Traorém a za chvíli protáhl Staňka střelou hostující Bah. Po krátkém krupobití pak hráčům chvíli komplikoval kombinace mokrý a kluzký terén. Plzeň i v deseti zahrozila, dva Čermákovy pokusy však zblokovala obrana.

V 69. minutě na druhé straně v dobré pozici zamířil mimo nejlepší ligový střelec Kuchta a chvíli nato v ještě lepší šanci pálil nad Sima. V 73. minutě už Pražané vedli. Po Deliho centru na zadní tyč sklepl Traoré dalšímu střídajícímu hráči Simovi a ten zblízka poslal balon pod břevno.

Domácí i v oslabení v závěru soupeře přitlačili, Brabec však v 89. minutě tečovanou střelou minul. Na opačné straně se neprosadil Van Buren, ale Pražanům už to nevadilo. S Plzní neprohráli posedmé za sebou a na domácí scéně udrželi neporazitelnost v této sezoně. V lize bodovali rekordních 44 zápasů po sobě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme